„Ahol a sport tudomány is”

2017. június 06. - 14:20 Kétoldalas összeállításban mutatta be a Debreceni Egyetem sportját a pünkösdi hétvégén megjelent Nemzeti Sport a Hosszabbítás című mellékletében. A lap a képzések és kutatások mellett az egyetemi szakosztályok sikereit, az infrastruktúrát és a sport közösségformáló erejét is kiemeli.

Élvonalbeli egyetemi csapatok több sportágban, több mint ezer igazolt sportoló, olimpiai és világbajnok hallgatók, Sporttudományi Koordinációs Intézet, Sportiroda és új képzések – a legfontosabb egyetemi sportjellemzőket és törekvéseket foglalta össze a szaklap. A Debreceni Egyetem 2005-ben kialakított sportkoncepcióját vezércikkben mutatta be az újságban Bács Zoltán kancellár.

A kétoldalas összeállítás összefoglalja az elmúlt időszak infrastrukturális fejlesztéseit, amely jó háttér az intézmény sportképzéséhez, a verseny- és szabadidősport kapcsán is. A Dóczy József utca Sporttelepen az új rekortán futópálya, a megújult műfüves- és füves futballpályák, a teniszpályák, valamint a Sporttudományi Oktatóközpont naponta ezreknek nyújt sportolási lehetőséget. Emellett a tudományos munkát ötvözi a sporttal a SET Központ, valamint a hamarosan elkészülő 3300 négyzetméteres FitGym. Mindeközben a legújabb terv a strandfoci feltételeinek, infrastruktúrájának és szakmai hátterének megteremtése, ebben az MLSZ szakosztálya a háttér. A Debreceni Egyetemen épül meg az MLSZ kelet-magyarországi strandfoci-központja. Más munkák is folyamatosak: megújulnak a Böszörményi úti campus műfüves és füves pályái, illetve modern teniszközponttal is bővül a terület.

A testneveléssel, edzéssel és sportanalitikával kapcsolatos képzések, kutatások köre folyamatosan bővül a Debreceni Egyetemen. A Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, Balogh László nyilatkozatában hozzátette: labdarúgó-játékvezetői, edzői, grassroots-szervezői képzéseket is indít az intézmény, az egyedülálló Debreceni Futballegyetem programsorozatában pedig a Real Madrid, az Ajax, az AS Roma, az AC Milan és a Barcelona szakmai vezetőitől tanulhatott több ezer magyar edző.

A sport közösségteremtő erejét a két egyetemi egyesület, a DEAC és a DASE eredményei is alátámasztják, csak a DEAC 15 szakosztályában meghaladja az ezret az igazolt versenyzők száma. Olimpiai és világbajnokok sora választotta már a Debreceni Egyetemet, többek között Berki Krisztián, Risztov Éva, Biczó Bence, Senánszky Petra, Kiss Éva és Nagy Konrád, akiket egyéni tanrenddel, mentorprogrammal és ösztöndíjjal segít az intézmény.

A közösség erejét pedig az egyetem legfiatalabb rendezvénye, a yoUDay fémjelzi leginkább: Magyarországon a Debreceni Egyetem mondhatta el magáról elsőként, hogy húsz ezer néző előtt tartott stadionshow-val nyitotta meg a tanévet. A Hallgatói Önkormányzat elnöke, Bognár István Ádám a Nemzeti Sport újságírójának azt mondta: bízik abban, hogy újra telt ház lesz a Nagyerdei Stadionban szeptember 27-én!   

 

A cikk teljes terjedelmében a Nemzeti Sport weboldalán érhető el.

 

Sajtóiroda