Elektromos autó: sikeres és takarékos

2017. május 31. - 10:37 A tavaly elért eredményen javítva sikerrel szerepelt és a 29. helyen zárt a Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapata a Shell Eco-marathonon, amelyet május 25-28. között a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban rendeztek Londonban.

A verseny célja, hogy kiderüljön, ki tudja a leghosszabb távot megtenni 1 liter üzemanyaggal, vagy 1 kWh árammal. Az idei megmérettetésre 28 ország 178 csapata nevezett. Magyarországot a DE MK TEAM mellett a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola, valamint a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói képviselték. Mindhárom induló magyar csapat elektromos energiát használt az autók meghajtására.

- Idén az új motorral és az új elektronikai vezérléssel indultunk a versenyen, és ha csak minimálisan is, de sikerült feljebb lépni a rangsorban – mondta Varga Tamás Antal a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszék munkatársa, a csapat menedzsere.

A szervezők szerint az eredményeket jelentősen befolyásolta a kivételesen magas hőmérséklet. Nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hogy mennyire tudják autóikat, illetve a technikájukat a melegebb időjáráshoz igazítani. Mindezek ellenére a városi koncepció kategóriában induló francia egyetemisták új világrekordot állítottak fel, hiszen a belsőégésű motorral működő autójukkal 658 kilométernek megfelelő távot tettek meg 1 liter üzemanyaggal, bizonyítva a Shell Eco-marathon vállalását: inspirálni és kihívás elé állítani a jövő mérnökeit, hogy új ötletekkel és fejlesztésekkel kísérletezzenek, amelyekkel választ adhatnak a jövő energetikai kihívásaira.

- Csapatunk nagyon motivált és már a nyáron elkezdjük a felkészülést a jövő évi versenyre, ahol a versenytapasztalatokat is felhasználva szeretnénk még jobb eredményt elérni - mondta Mankovits Tamás, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője.

A csapat tagjai:

Hallgatók:
Balázs Dávid mechatronikai mérnök BSc
Dári Zoltán gépészmérnök BSc
Heuer Dániel gépészmérnök BSc
Kabai Dóra műszaki menedzser BSc
Kincses Dávid gépészmérnök BSc
Kovács Viktória Ilona építőmérnöki BSc
Lemperger László gépészmérnök BSc
Magyari Attila gépészmérnöki BSc
Mezei Lajos gépészmérnöki MSc
Németh Anikó Barbara építőmérnöki BSc
Pajkos Dorottya műszaki menedzser Bsc
Pataki Lehel gépészmérnök BSc
Póta Hunor Péter mechatronikai mérnök BSc
Szeszák Bence Márk gépészmérnök BSc
Veszelszki Krisztián gépészmérnök BSc
Vida Gábor gépészmérnök BSc

Felkészítő tanárok:
Hajdu Sándor Gépészmérnöki Tanszék
Mankovits Tamás Gépészmérnöki Tanszék
Gábora András Gépészmérnöki Tanszék
Varga Tamás Antal Gépészmérnöki Tanszék

Sajtóiroda - BZs