Egyetemi elektromobil: irány London!

2017. május 18. - 17:00 Indulásra kész Hunor, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának elektromos meghajtású autója, hogy versenybe szálljon Londonban a Shell Eco-marathon energia-hatékonysági kihívás prototípus kategóriájában.

A Műszaki Kar csapata tavaly indult először a londoni megmérettetésen, az még elsősorban a tapasztalatszerzést szolgálta, de így is sikerült 102 kilométert teljesíteni, amivel akkor a 30. helyen végeztek a rangos mezőnyben.

- Nagy esemény minden hallgatónak egy ilyen volumenű megmérettetésen való részvétel, de nem feltétlenül az a legfontosabb, hogy milyen helyezést értünk, vagy érünk majd el – mondta az indulás előtt tartott május 18-i sajtótájékoztatón Husi Géza.

A Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese hangsúlyozta: a felkészülés jelentős pluszmunkát kíván oktatóktól, hallgatóktól egyaránt, akiknek jutalma elsősorban az, hogy saját szellemi termékük, kétkezi munkájuk eredményének sikerét láthatják.

- A csapat idén egy megújult járművel vág neki a versenynek: nemcsak új motort és új elektronikai vezérlést kapott az autó annak érdekében, hogy még több energiát megspóroljanak a versenyen, de a külső burkolat is szebb lett. Idén 15 fővel indulunk Londonba, köztük 7 gépészmérnök, 3 menedzser, 2 építészmérnök, 1 mechatronikai mérnök és 2 oktató alkotja a team-et – ismertette az összeállítást Varga Tamás Antal, a Gépészmérnöki Tanszék fiatal munkatársa, a csapat menedzsere.

A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál részeként rendezik meg május 25-28 között a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban Londonban, ahol 28 ország 178 középiskolai és egyetemi diákcsapata méri össze tudását és ügyességét hogy eldöntsék: ki tudja megtenni a legnagyobb távolságot a legkevesebb, mindössze egyetlen liter üzemanyaggal, vagy egy kWh energiával.

Sajtóiroda - BZs