Negyven év a focipályán

2017. május 15. - 09:18 Guinness-rekordba illő fegyvertényt hajtottak végre a Debreceni Egyetem öregdiákjai: 1970-77 között szerveződött kispályás focicsapatok tagjai negyven éve minden év májusában találkoznak, hogy összemérjék (megmaradt) erejüket.

Az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem évfolyamaiból és szobaközösségekből alakult Amőba, Halka és Kisnyelvész nevű csapatok annak idején az egyetemi bajnokságok legjobbjai közé tartoztak. A versenyszellem a végzés után sem hunyt ki belőlük. Egy oktatói csapat is csatlakozott hozzájuk, így rendezték meg az első tornát 1978-ban.

Az ország különböző településein (Tata, Piliscsaba, Budapest, Nagymaros, Miskolc, Eger, Debrecen) élő játékosok lelkesedése megmaradt, de a létszám sérülések, betegségek miatt az idő múlásával megfogyatkozott (az átlagéletkor 64 év körül jár), néhányan pedig már az égi mezőkön kergetik a labdát. Mostanra a fiatalabb oktatókkal kiegészült, egykor a bölcsészekre épülő „örömfocizó" Kisnyelvész és a Természettudományi Kar sztárcsapata, a Halka maradt a porondon.

A baráti találkozónak is számító idei mérkőzést május 13-án a West Hotel mögötti műfüves pályán játszották. A kétszer húszperces első összecsapás 3-3-as döntetlennel ért véget, a zivatarba torkolló második találkozón azonban kidomborodott a Kisnyelvész fölénye: 4-0 arányban győzték le a Halka legénységét.

Szöveg, kép: Turi Gábor

(A szerző korábban a Debreceni Egyetem Külső Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője volt.)