Bajnokká avatták a férfi kézilabdázókat

2017. május 15. - 10:24 Hivatalosan is köszöntötték az első helyezést elért DEAC-ot az NB II észak-keleti csoportjában, miután utolsó mérkőzését is megnyerte az egyetemi csapat. Taroltak közben Oroszlányban a férfi kosarasok, így két év után újra bajnoki döntőt játszhatnak.
Kézilabda
 
A szezon utolsó mérkőzésén a DEAC felnőtt férfi kézilabdásai a Hajdúböszörmény csapatát fogadták hazai pályán. A debreceniek az őszi találkozón nagy csatában kerekedtek felül az ellenfelükön, ezzel megszerezve a két pontot. Bár az idei bajnokság már rég eldőlt, a cél most is a győzelem volt, ami össze is jött nekik.
 
A mérkőzést követően tartották az ünnepélyes bajnokavatást és az éremátadást, ekkor köszöntötték hivatalosan az első helyezést elért a DEAC-ot az NB II felnőtt észak-keleti csoportjában. Lóczi Lászlóné Kovács Marianna ügyvezető megköszönte a csapat egész éves munkáját. Jávor András rektori főtanácsadó, a DEAC társadalmi elnöke gratulációjában kiemelte, hogy a szakosztály történetében először jutott egyetemi csapat ilyen magas bajnoki osztályba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kézilabda sportág is  bekerülhetett a kiemelt egyetemi sportok közé – tette hozzá.
 
 
Bács Zoltán kancellár is méltatta a csapatot, az edzőket, elismerve komoly sportszakmai munkájukat, mellyel nagy dicsőséget szereztek a Debreceni Egyetemnek, és egyúttal bejelentette, hogy a következő szezonban a csapat hazai mérkőzéseinek a Sporttudományi Oktató Központ Sportcsarnoka ad otthont – ez az egyetem ajándéka a kiemelkedő sportteljesítményért.
 
 
A köszöntés után Bács Zoltán és Jávor András átadták a Magyar Kézilabda Szövetség aranyérmeit, majd az esemény közös vacsorával zárult.
 
DEAC - Hajdúböszörményi TE 30-20
 
 
Kosárlabda
 
A döntőbejutásért folytatott párharc második mérkőzésén a DEAC Kamilla Gyógyfürdő az első találkozóhoz hasonlóan magabiztos előnyt épített ki a félidőig. Az oroszlányiak nagyot küzdve visszajöttek a meccsbe, de hiába, a végjátékban a hajdúságiak maradtak higgadtabbak, s 16 pontos győzelmet arattak. Két év után újra bajnoki döntőt játszhat a Debreceni Egyetem együttese, így már csak egy lépésre vannak a hőn áhított feljutástól.
 
 
- Fantasztikus környezetben játszhattunk, remek hangulatban, jó, hogy a másodosztályban ilyen rangadók vannak. Véleményem szerint mindkét csapat megérdemelné az első osztályt. Igazi playoff-meccs volt rengeteg hibával, nem játszottunk igazán jól, sok volt az eladott labdánk, és nem tudtuk uralni a festéket úgy, mint a hazai meccsen. A győzelmünk annak köszönhető, hogy mindig volt valaki, aki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez, átlendítve ezzel a holtponton – értékelt Berényi Sándor edző.
 
OSE Lions - DEAC Kamilla Gyógyfürdő 65-81 
 
Mindeközben elkezdődött Miskolcon a Nemzeti Kosárlabda Egyetemi Bajnokság (MEFOB) négyes döntője is, ahol a fináléban a Debreceni Egyetem női és férfi csapata is játszik. 
 
A vasárnapi játéknap második női mérkőzésén a Debrecen 14 pontos sikert aratott a Szeged felett. Mindkét csapat nagyon keményen küzdött, eleinte a Szeged vezetett, a debreceniek pedig rendre egyenlítettek. A második félidőben viszont már a cívisvárosiak kerültek fölénybe.
 
- Álomkezdés után magunkat lassítottuk le, így hátrányba kerültünk. Szünetben rendet tudtunk tenni a fejekben, s sikerült sok faultot kiharcolni. Ennek, valamint annak köszönhettük a fordítást, hogy a második félidőben megnyertük a lepattanó harcot – mondta a mérkőzésről Kovács Imre edző.
 
Debreceni Egyetem - USC Szeged 59-45 
 
A debreceniek férfi csapata is győzelemmel indította a tornát az Eger gárdája ellen. A záró szakasz közepén 16 ponttal ellépő debreceniek végül 8 pont különbséggel verték a végig harcoló egri legénységet.
 
EKE Eger - Debreceni Egyetem 66-74
 
 
 
Labdarúgás
 
Győzelemmel zárta a fordulót a DEAC a Hajdúszoboszló ellen, így sikerült megőriznie az első helyét a tabellán – igaz, csak egy pont a csapat előnye, így a hátralévő három mérkőzés még tartogathat izgalmakat az együttes számára. Főleg, hogy legközelebb a DEAC épp a második helyen álló Nyíradonnyal küzd meg.
 
 
DEAC - Hajdúszoboszlói SE 3-0
 
A DASE vasárnap lépett a pályára, és igazi gólzáporos mérkőzésen győzte le a bent maradásért küzdő téglásiakat.
 
- Három nehéz mérkőzésünk van még hátra, megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ezekből – fogalmazott Dér István.
 
DASE - Téglási VSE 7–0
 
A megye II-ben a DEAC II. a dobogós hely eléréséért küzdött, ám ezúttal nem sikerült elérni a célt. A Bárándot nem tudták legyőzni, és három fordulóval a bajnokság vége előtt a debreceniek a tabella hatodik helyét foglalják el.
 
Báránd KSE - DEAC II. 3-1
 
DEAC/Sajtóiroda