Olimpikonok az egyetemi csarnokban

2017. május 12. - 09:27 Hajdú-Bihar megyéhez kötődő olimpikonokat bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet tárlata több mint száz sportoló életútját, eredményeit összegzi.

Levéltárakból, könyvtárakból, valamint újságcikkekből és személyes interjúkból gyűjtöttek fotókat és adatokat egészen az 1867-es évektől kezdve a „Debrecenhez és vonzáskörzetéhez kötődő élsportolók az olimpiákon” című tárlathoz a Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet önkéntesei. Összesen 104 olimpikont kutattak fel, akik kötődtek vagy kötődnek a megyéhez, és az újkori játékok valamelyikén képviselték hazánkat, arany-, ezüst- vagy bronzérmekkel szereztek dicsőséget.

A vándorkiállítás két hétig tekinthető meg a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában. A május 10-ei megnyitón Pécsi Imre elnök idézte fel az 1998-ban alakult Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet történetét, gyűjtőmunkáját és feladatait, Parádiné Kenéz Tünde, a szervezet titkára pedig ismertette a tárlat anyagát. A kiállítást Lenténé Puskás Andrea, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatóhelyettese nyitotta meg.

A megnyitót több egykori olimpikon is megtisztelte jelenlétével, Lázár Magdolna, Süvöltős Mihály, Pető László és Madarász Tamás, illetve Németi Gyula olimpikon fia volt jelen.

Sajtóiroda-TH