Ifjú természetvédők versengenek

2017. május 11. - 13:10 Többek között rovarokat preparálnak, madárhálót állítanak, élve fogó csapdát élesítenek, és a madárállományt is felmérik öt hazai intézmény hallgatói az I. Országos Felsőoktatási Természetvédelmi Vetélkedőn a Debreceni Egyetemen.

Magyarország növény- és állatvilágát felvonultató tudásteszttel kezdték a megmérettetéseket a háromfős csapatok csütörtökön a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon. Az I. Országos Felsőoktatási Természetvédelmi Vetélkedőre a Soproni-, a Kaposvári- és a Szent István Egyetem, valamint a Pannon Egyetem Georgikon Karának diákjai neveztek a házigazda debreceniek mellett.

- Nem véletlen, hogy a Debreceni Egyetem Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke vállalta magára az első országos természetvédelmi vetélkedő megrendezését. Oktatóink és hallgatóink rendkívül aktívak ezen a területen: idén már hetedik alkalommal szerveztek Természetvédelmi Tehetségnapot, ők valósították meg az ország első egyetemi Madárbarát Mintakertjét, Közösségi Kertet működtetnek és a Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának munkája is elképzelhetetlen nélkülük – sorolta Komlósi István, a kar dékánja az esemény megnyitóján.

- A Debreceni Egyetem volt az első felsőoktatási intézmény Magyarországon, amely elindította a természetvédelmi mérnöki képzést 2002-ben. Fontos szempont volt ugyanakkor is, hogy a Nagyerdőn jelölték ki az első védett területet 1939-ben, és Debrecen központtal hozták létre a Hortobágyi Nemzeti parkot 1973-ban – emlékeztetett Juhász Lajos, a Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője.

A természetvédelmi mérnök hallgatóknak az elmélet után gyakorlatban, a Hortobágyi Nemzeti Parkban is bizonyítaniuk kell jártasságukat a kétnapos verseny során. A legjobb eredménnyel záró csapatot vándordíjjal jutalmazzák. Az I. Országos Felsőoktatási Természetvédelmi Vetélkedőt a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) is támogatja.

 

Sajtóiroda - TH