Különleges együttműködés

2017. május 10. - 16:01 Országos szinten is egyedülálló megállapodást kötött egymással a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola. A szerződés mind a két intézményben folyó képzésekre, mind az ott zajló kutatómunkára hatással lesz.
Szinte példa nélküli, hogy magyar felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodást kötnek, ezért is különleges az a szerződés, amit május 10-én írtak alá a Debreceni Egyetemen.
 
- A Gazdaságtudományi Kar (GTK) mindig is úgy gondolta, hogy a felsőoktatási intézmények nem vetélytársaink, hanem potenciális együttműködő partnereink, legyenek azok határon túliak, vagy határon inneniek. Ezt támasztják alá azok az együttműködési megállapodások is, amelyeket eddig is megkötöttünk, és úgy tűnik, az idő minket igazolt, hiszen egyre többen belátják, hogy a különböző oktatási, kutatási műhelyeknek nem elszigetelten kell működniük, hanem karöltve a felsőoktatás más szereplőivel. A mostani megállapodás kiemelt fókuszterületként elsősorban a képzést és a kutatást jelöli meg. A cél, hogy ezeken a területeken további együttműködés, közös gondolkozás valósulhasson meg – fogalmazott Pető Károly. A GTK dékánja abban bízik, hogy az általuk ajánlott mesterképzésekbe be tudnak kapcsolódni a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola (WSUF) alapszakon végzett hallgatói, akiket „nyitott kapuk” várnak.
 
 
A doktori képzés és a habilitációs eljárás a WSUF oktatói számára kínál komoly lehetőséget, akiket akár óraadóként, akár társ-témavezetőként a doktori iskolában is szívesen lát a Debreceni Egyetem. Hozzátette, hogy mivel két különböző régióban helyezkednek el az intézmények, ezért számtalan olyan pályázati lehetőség van, amit meg tudnak célozni, de még több olyan területet is találhatnak a közeljövőben, ahol ez a pillanatnyilag csak egy keretet adó együttműködési megállapodás valós tartalommal tölthető fel.
 
Fontosnak tartja a belföldi megállapodásokat Popp József, a GTK dékánhelyettese is, mivel erre országos szinten elvétve találni precedenst.
 
 
- A hazai felsőoktatási intézmények oktatói nem ismerik egymást, nem dolgoznak, nem publikálnak együtt, de a különböző szabályozások miatt egyébként is nehézkes az együttműködés, legyen szó akár a szakkollégiumokról, akár egy tudományos versenyről. A közös oktatás és a közös publikáció gördülékenyen működhet, és ki kell használni ezeket a lehetőségeket – vélekedett Popp József.
 
Mint mondta, tudományos dékánhelyettesként az is feladata, hogy az oktatói kollektíva tudományos publikációs színvonalát növelje. Ezen sokat sikerült már javítani, az elmúlt három évben például legalább a duplájára emelkedett a publikációk száma, ezen felül szigorították a PhD képzés, valamint a habilitációs eljárás feltételeit, most pedig arra próbálják ösztönözni az oktatókat, hogy más intézmények, például a Wekerle tanáraival, kutatóival együtt publikáljanak – sorolta.
 
- Többek között azt is várjuk a mostani együttműködéstől, hogy az oktatók megfelelő visszajelzést kapjanak a munkájukról, össze tudják hasonlítani magukat a többi kollégával, erre ugyanis eddig sem gyakran volt példa. A megmérettetésnek belföldön is léteznie kell, nem csupán a külföldi oktatókkal kell összemérniük egymást – tette hozzá a dékánhelyettes.
 
 
Szakács Fülöp Vince, a WSUF elnöke elárulta, hogy náluk a főiskolán kiemelt szerepet kap a „life long learning”, vagyis az élethosszig tartó tanulás és a gyakorlati oktatás szemlélete. Úgy fogalmazott, hogy egy olyan magas presztízsű állami felsőoktatási intézmény, mint a Debreceni Egyetem és a Wekerle, mint magán-főiskola együttműködése színvonalasabbá, versenyképesebbé teszi nemcsak a mindennapi, gyakorlati oktatást, hanem az elméleti, tudományos képzést is.
 
A WSUF az együttműködés alapján mind a kutatás, mind az oktatás tekintetében szeretne a GTK-ra és a doktori iskolára támaszkodni – erről már Balogh Imre, a WSUF rektora beszélt. Nagy szükség lenne arra, hogy az itt fölhalmozódott tapasztalat alapján tudjunk továbblépni, akár az alapszakos, akár az idegen nyelvű képzésben – mondta.
 
A Gazdaságtudományi Kar korábban csak külföldi egyetemekkel működött együtt, például „double degree”-t, azaz kettős diplomát adnak ki egy finn intézménnyel, de dolgoznak még együtt indiai, malajziai, indonéz egyetemekkel is. Popp József elárulta, hogy folyamatosan érkeznek a karra külföldi hallgatók és oktatók is. Ezen felül a kar PhD képzésében is látványos emelkedés van a külföldi hallgatók arányát tekintve: szeptemberben a létszámuk várhatóan eléri a 40 százalékot, vagyis mintegy 30 olyan hallgatójuk lesz, aki nem magyar állampolgár.
 
Sajtóiroda - SBD