Érettségi 2017

2017. május 04. - 15:19 Háromszáz diák, több mint ezerötszáz vizsga – a hétvégén elballagnak, hétfőn pedig újra iskolapadba ülnek a végzősök a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláiban, hogy az érettségin adjanak számot tudásukról.

 A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából és Általános Iskolájától idén 5 osztály 160 tanulója búcsúzik a május 5-én, pénteken 17 órától kezdődő ünnepségen. A ballagást követő hetekben a diákok döntő többsége legalább egy tárgyból emelt szinten is érettségizik, így összesen 218 emelt- és 667 középszintű vizsgát bonyolítanak le az intézményben.

- A végzőseink közül mindenki továbbtanul, a fővárosi egyetemek mellett többségük a Debreceni Egyetem orvosi, műszaki, gazdaságtudományi, jogi, mérnök, vagy informatika szakjaira jelentkezett. Néhányan művészeti, vagy tanári pályára készülnek, és akadnak olyanok is, akik külföldön szeretnének továbbtanulni – tájékoztatott Futóné Monori Edit igazgató.

Az intézmény büszke arra, hogy az osztályátlagok 4,57 és 4,81 között sikerültek, és a ballagók 95 százaléka az angol, német, francia, illetve olasz nyelvek közül legalább egy – de jellemzően inkább két – közép-, vagy felsőfokú nyelvvizsgával búcsúzik a gimnáziumtól.

Emellett sokan kapnak pluszpontokat a tanulmányi versenyeken elért eredményeikért. Közülük kiemelkedik Noszály Bettina, aki a TUDOK (Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája) első díját és a Nagydíját is elhozta természettudományi területen, szintén első helyen végzett Hahn Viktória, Keményfi Gergely pedig a társadalomtudományok Nagydíjasa lett. A Kossuth Gyakorló diákjai kiválóan szerepeltek az OKTV-n is: francia nyelvből Nagy Bence 1. helyet, filozófiából Körösi Ákos 2. helyet, német nyelvből Cserni Boglárka 6. helyet, történelemből Hajdú Ildikó 7. helyet szerzett, valamint sikeresen helyt állt Bácsi Attila, Farkas Fanni, Tóth János, Lakatos Gergő, Hahn Viktória, Nagy Tamás Gábor, Bácsi Attila és Békési Napsugár is. Bereczki Anna pedig a németországi Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferencián (YCIS) szerzett ezüstérmet.

A DE Balásházy János Gyakorló Középiskolájából és Kollégiumából 109 végzős ballag el május 5-én, pénteken 14 óra 30 perctől. Az előrehozott és a javító vizsgát tevőkkel együtt 119-en tesznek érettségi vizsgát. Ebben az iskolában a középszintű vizsga a népszerűbb, a diákok 90 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Érdekesség, hogy a szakmai ágazatos képzésben részt vevő tanulók az új típusú érettségi keretében vizsgáznak a kötelezően választandó vizsgatárgyból, ami ebben az iskolában a közgazdasági-, a mezőgazdasági-, vagy az élelmiszeripari ismeretek lehet.

A Pallagon végzett diákok közül is szinte mindenki továbbtanul. A szakközépiskolai osztályokban végző tanulók többsége egy évig az intézményben folytatja tanulmányait az OKJ-s technikusi képzésen a tanult ágazatoknak megfelelően (mezőgazdasági technikus, élelmiszeripari technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző).

- Az OKJ-s technikusi végzettséggel előnyt élveznek a szakmai pályázatokon és a családi gazdaságokban regisztrált gazdálkodóként tudnak dolgozni a vállalkozásokban. Sőt ezzel a bizonyítvánnyal 30 plusz pontot kaphatnak felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésnél, így jellemzően a technikusi végzettséggel a zsebükben választanak diákjaink egyetemet, vagy főiskolát. Elsősorban a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát, valamint a Gazdaságtudományi Karát célozzák meg – tájékoztatott Nagyné Biro Edit igazgatóhelyettes.

A gimnáziumi sportiskolai osztályból ballagó diákok közül a futball karrierjük megvalósítása mellett többen a Debreceni Egyetem sportszervező szakán, valamint a most induló testnevelő tanári szakon szeretnének tovább tanulni. A többiek sporttal kapcsolatos OKJ-s képzéseket választottak.

A Balásházytól búcsúzó diákok eredményei is sokatmondóak: Virág Ákos például immár többszörös korosztályos válogatott labdarúgó és csapatkapitány. A sportiskolai osztályban végző tanulókból alkotott futsalcsapat kétszer jutott be a diákolimpia országos döntőjébe. Az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Verseny (ÁSZÉV) országos döntőjében pedig az első tíz helyezettből idén négy tanuló is pallagi diák: Nagy Dénes, Puskás Máté, Erdős Pál és Kiss Petra.

Azonban rájuk is vár még egy komoly megmérettetés, az érettségi. A magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv mellett egy kötelezően választandó tantárgyból tesznek vizsgát írásban és szóban hétfőtől egészen június végéig.

Sajtóiroda - TB