Sportnapok az Egészségügyi Karon

2017. május 03. - 11:57 Strandröplabda, aerobik, labdarúgás – két napon át minden a sportról szól a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol először tartanak Kari Sportnapokat. A programmal a mozgás örömére és az egészségtudatos életmódra hívják fel a hallgatók és oktatók figyelmét.

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az első Kari Sportnapokat a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara és Hallgatói Önkormányzata május 2-3-án.  Az esemény keddi megnyitóján Sárváry Attila, a kar oktatási dékánhelyettese hangsúlyozta: a sportnak helye van a fiatalok körben, és ez különösen fontos az Egészségügyi Kar hallgatóinak, akik hivatásuk során is az egészség megőrzésének a szakemberei lesznek.

Hozzátette: a rendezvény legfőbb célja, hogy a kar hallgatói, oktató és dolgozói megtapasztalják milyen örömöt és élményt nyújt a mozgás. Sárváry Attila beszédében arra kérte a fiatalokat, hogy ne versengésért, hanem a mozgás öröméért sportoljanak, valamint válasszák azt a sportot, amihez igazán kedvük van.

Kalapos István, az Egészségügyi Kar Elméleti és Integratív Egészségtudományi Tanszékének vezetője kiemelte, hogy az egészég és a fiatalság megőrzése a szándékkal, az akarattal kezdődik. A professzor a megnyitón az egészségtudatos magatartásra és egészséges életmód hívta fel a figyelmet, melyről később előadást is tartott.

A Kari Sportnapok szakmai koordinátora, Petrika Erzsébet, az Egészségügyi Kar Egészségtudományi Intézetének főiskolai docense mint többszörös magyar bajnok és egykori DEAC-os atléta, örömmel fogadta a felkérést, hogy mozgásba lendítse és sportossá tegye az nyíregyházi campust.

A rendezvény egyik érdekessége, hogy ezúttal sportolóként mutatkozott be Kovács-Nagy Klára, az Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet adjunktusa, aki a magyar női ökölvívó bajnokság ezüstérmese, valamint az NYVSC Big Boxing versenyzője. Az egyetemi szakember a Kari Sportnapokon Nagy István profi ökölvívóval, az IBF Mediterrán bajnokával tartott bemutatót. Az eseményen több nemzetközileg elismert sportoló is részt vett: Farkas Anett Huntersval-tréner aerobik bemutatót tartott, a thai boksz egyik neves alakja Vadászi Róbert pedig önvédelmi küzdősport-fogásokat mutatott a közönségnek.

A kétnapos sportfiesztán számos mozgásforma közül választhattak a részvevők. A strandröplabda, asztalitenisz, tollaslabda, ugrókötelezés, labdarúgás, gyaloglás, futás, TRX mellett az érdeklődők egészségfelmérésen is részt vehettek, valamint megismerhették a helyes táplálkozás alapjait.

Sajtóiroda-MM