Esély az egyenlőségre

2017. május 03. - 16:28 A hazai felsőoktatási intézmények között egyedülállóan segíti a fogyatékossággal, testi-lelki problémákkal élő hallgatókat a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, mely idén 15 éves.

Szakmai konferenciával ünnepelte a 15 évvel ezelőtt, az egyetemi integrációval szinte egy időben megkezdett munkát május 3-án a DEMEK. A központ mára egyéni és csoportos konzultációs szolgálattal, szakkönyvekkel, személyes tanácsadással, speciális tréningekkel, kiscsoportos klub foglakozásokkal, előadásokkal támogatja a Debreceni Egyetemen tanuló, fogyatékossággal élő fiatalokat.

- A Debreceni Egyetem az ifjúság gyűjtőhelye, ezért különösen oda kell figyelnünk a fiatalok problémáira, különös tekintettel a fogyatékossággal élőkre, hogy hasonló feltételeket, esélyegyenlőséget teremtsünk minden hallgatónknak – hangsúlyozta a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Jávor András. A rektori főtanácsadó fontosnak tartja, hogy a külföldi hallgatók, akik távol élnek hazájuktól, azok a magyar diákok, akik tanulmányaik idejére elkerültek a szülői házból, segítséget kapjanak problémáik megoldásához.

- A nyugat-európai és az amerikai egyetemeken már évtizedek óta működnek hasonló szervezetek, Magyarországon azonban jellemzően elsősorban a diáktanácsok látják el ezt a munkát. Nem betegekről, hanem olyan fiatalokról beszélünk, akik elsősorban lelki és szociális támogatásra szorulnak – összegezte tevékenységük lényegét Berényi András, a DEMEK központvezetője.

Munkájukról szólva elmondta: a fogyatékossággal élő hallgatók segítése mellett kiemelt területük az esélyegyenlőség megteremtése, az itt dolgozók körülményeinek javítása is, amelynek elismeréseként többször nyerte el az intézmény a Családbarát Munkahely címet. A következő évek feladatairól szólva elhangzott: kiemelt cél, hogy a Debreceni Egyetem különböző campusain kihelyezett központokban is elérhetőek legyenek a DEMEK munkatársai.

A Lelkierő Egyesület önkéntesei 2003 óta segítik a központ munkáját speciális támogató szolgálatként.

- Szakképzett munkatársaink a jegyzetelés, szállítás mellett segítenek a fogyatékkal élő hallgatóknak mindabban, ami megkönnyíti egyetemi tanulmányaikat. Emellett részt veszünk különböző kurzusok, programok szervezésében, alternatív szabadidős csoportok működtetésében – sorolta Juhász Béla Szilárd, a DEMEK munkatársa, a Lelkierő Egyesület elnöke.

Az ünnepi konferencián Mentálhigiénés szemlélet a felsőoktatásban és mindennapjainkban címmel Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Egyetem professzora tartott előadást, a Debreceni Egyetem komplex mentálhigiénés programját pedig Berényi András és Juhász Béla Szilárd mutatta be az egyetem Főépületének Aulájában tartott rendezvényen.

Sajtóiroda - BZs