Határtalan jogtudomány

2017. május 02. - 10:00 Az aktuális jogi kérdéseket vitatták meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és a Kijevi Jogi Egyetem közös nemzetközi konferenciáján, melyet nyolcadik alkalommal szerveztek meg közösen.

A két intézmény kapcsolata több mint tíz évre nyúlik vissza, eredetileg egy tanszéki együttműködésként indult.

- Egy közös kutatás kapcsán Csécsy György professzor tartott nálunk előadást. Ekkor vetődött fel annak az ötlete, hogy évente egyszer az éppen aktuális jogi kérdésekről közös tanácskozást szervezzünk. Ez kiváló alkalom a hallgatók és az oktatók közötti tapasztalat-, illetve véleménycserére – nyilatkozta Jurij Boshickij, a Kijevi Egyetem rektora az április 28-ai konferencia megnyitóján.

A rendezvényen a DE ÁJK kitüntetését adta át Szikora Veronika dékán az ukrán intézményvezetőnek.

- A két egyetem között létrejött kiváló és eredményes kapcsolat kialakításában meghatározó szerepet töltött be Jurij Boshickij. Ezt a munkát szeretnénk elismerni az Állam és Jogtudományi Kar legmagasabb kitüntetésével – hangsúlyozta Szikora Veronika.

Hasonló gesztust tett az ukrán fél is, aki a Kijevi Jogi Egyetem elismerő oklevelét és medálját nyújtotta át Csécsy professzornak és a dékánnak.

A megnyitót követő tanácskozáson az ukrán és a magyar polgári jog változásait vitatták meg a szakemberek a Kassai úti campuson. Csaknem 20 előadás hangzott el a témában, melynek anyagát a korábbi tanácskozásokhoz hasonlóan egy tanulmánykötetben is megjelentetik.

Sajtóiroda - TB