Egyetemi ügyekről döntöttek

2017. május 02. - 09:49 Az agrár és a műszaki-informatikai kabinet munkájáról és a mérnökképzés fejlesztéséhez szükséges szerkezeti átalakításokról is szó volt a Szenátus április 27-ei ülésén. A testület döntött a negyedik rektorhelyettes kinevezéséről és az egyetem új arculatáról is.

- Az országos felsőoktatási koncepcióhoz illeszkedően a Debreceni Egyetemen is kabinetek formájában történik az ágazati fejlesztés, ugyanis a hagyományos egyetemi szerkezettel nagyon nehéz lenne az aktuális ipari igényekre reagálni. Az elsőként létrehozott agrárkabinet hangsúlyosan jeleníti meg a Debreceni Egyetem kiemelt agrártudományi központi szerepkörét – emelte ki beszámolójában Szilvássy Zoltán rektor, a Debreceni Egyetem Szenátusának április 27-ei ülésén.

A rektor elmondta: a regionális munkaerő-piaci igények alapján az orvos-, agrár- és tudományegyetemi profil mellett egy erőteljes műszaki képzési vonalat is ki kell fejleszteni.

- A villamosmérnöki kar létrehozásának előkészítése mellett a vegyész- és gépészmérnök képzés kapacitásbővítésével és minőségjavításával is foglalkozik a műszaki-informatikai kabinet, amelyben a régió vezető iparvállalatai,a  stratégiai partnerek, a regionális önkormányzat és a parlament képviselői is jelen vannak. A kabinet legutóbbi ülésén – amelyet kivételesen a Parlamentben tartottunk – kiderült, hogy az egyetemen belül strukturális változásokra van szükség a mérnökképzés optimalizálásához. Ez érinti a Műszaki, valamint a Természettudományi és Technológiai Kart is – jelentette be Szilvássy Zoltán, aki beszámolójában a sokszínű egyetemi kulturális élet újabb meghatározó fejlődési állomásának nevezete az Orosz Központ május 26-ai átadását.

A molekuláris medicina magyar kiválósági központjának létrehozását célzó nemzetközi program, a MOLMEDEX kapcsán a rektor arról tájékoztatta a Szenátust, hogy az intézmény csak angol nyelven kapta meg a nagyon nehéz jogi szövegű konzorciumi szerződést, amelyet ezért hivatalos jogi fordítóirodához kellett továbbítaniuk, hogy a testület elé kerülhessen.

- Szavaznunk kell róla, ugyanis ez a konzorciumi szerződéstervezet olyan kötelezettségvállalásokat tartalmaz, amelyek több lényeges ponton is ellentétesek a programmal kapcsolatos korábbi szenátusi állásfoglalásunkkal. Ennek következtében az aláírás előtt az Általános Orvostudományi Kar intézeteit érintő vonatkozásai miatt a kari tanácsnak, majd a Szenátusnak ismét meg kell tárgyalnia – fejtette ki Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház integrációjáról szólva Szilvássy Zoltán kiemelte az önálló Sürgősségi Klinika létrehozásának fontosságát.

- Egy integrált, egységes betegellátó rendszernek az első állomása egy akut ellátásra szoruló beteg esetében egy sürgősségi központ lenne. Ilyen betegútra jelenleg nincs felkészülve a Klinikai Központ, ezért ennek javítására született meg a javaslat az önálló Sürgősségi Klinika létrehozásáról – magyarázta a rektor.

A csütörtöki ülésen elfogadott előterjesztés szerint a megalapítást és a struktúrába való beillesztést követően, az év végéig kell kialakítani a sürgősségi betegellátással kapcsolatos végleges szakmai koncepciót és struktúrát.

Egyetemi tanári pályázatok rangsorolásáról és professor emeritusi cím adományozásáról is döntött a Szenátus, valamint több szabályzat változtatásáról is szavazott.

A testület módosította az egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát, ugyanis július elsejétől négy rektorhelyettes segíti a rektor munkáját. Az új pozíció az egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes, amelynek létesítését az intézmény egészségipari fókusza, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozása, a biotechnológiai kabinet kialakítása, valamint további számos speciális feladat indokolja.

A Szenátus szavazott a 2017/2018-as tanév időbeosztásáról, valamint több új szak indításának javaslatát is elfogadta, így például mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök mesterképzési szak, olasz nyelv és kultúra tanára osztatlan mesterképzési szak, mérnökinformatikus angol nyelvű mesterképzési szak is indulhat majd a szükséges akkreditációs eljárások lefolytatása után. A testület tagjai ugyancsak támogatták az ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány indításának javaslatát a sátoraljaújhelyi közösségi felsőoktatási képzési központban.

A Szenátus elfogadta a Debreceni Egyetem 2016. évi államháztartási beszámolóját, illetve jóváhagyták a szervezeti egységek 2017. évi belső költségvetését. Ennek kapcsán Bács Zoltán elmondta, bízik benne, hogy az év a számítások szerint alakul, s az őszre tervezett egészségügyi béremelés is megvalósulhat.

- Az egyetem februárban elfogadott sarokszámain belül a kari költségvetéseket konstruktív együttműködéssel sikerült kialakítani, s tovább folytatjuk az egyeztetéseket a maradványok felhasználásával kapcsolatban – fogalmazott Bács Zoltán.

Több együttműködési megállapodás megkötésről is döntött a testület: a kínai Beijing Institute of Technology és Jilin Normal University, valamint a lengyel Silesian University of Technology egyetemekkel, illetve a MÁV-csoporttal, a BT ROC és a GE Hungary Kft-vel. Utóbbi kapcsán Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: ez az egyetem egyik legfontosabb stratégiai megállapodása a következő időszakra vonatkozóan.

- A cél a közös stratégia kidolgozása műszaki és informatikai megoldásokra: digitális medicina magyarországi fejlesztési irányvonalai, mesterséges intelligencia, virtuális valóság és sportorvoslás területein – sorolta Szilvássy Zoltán.

A Szenátus a Debreceni Egyetem új arculati koncepciójáról is tárgyalt, melyet Hamar Attila, a DEHÖK alelnöke ismertetett. A testület ellenszavazat nélkül támogatta a javaslatot.

Sajtóiroda - TPL