Az ország első Sürgősségi Klinikája

2017. április 28. - 14:33 Sürgősségi Klinikával bővül a Debreceni Egyetem Klinikai Központja - jelentették be pénteken a III. Sürgősségi Orvostani Fórumon. A kétnapos konferencián a sürgősségi ellátás legújabb eredményeivel is megismerkedhettek a résztvevők.

- A Debreceni Egyetem Szenátusa április 27-i ülésén egyhangúan megszavazta azt az indítványt, hogy a jövőben az egyetemen önálló Sürgősségi Klinika jöhessen létre, így ez lesz az ország első ilyen intézménye – jelentette be a rendezvényt megelőző április 28-ai sajtótájékoztatón Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője.

A szakember hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem számára fontos, hogy ezen a szakterületen is biztosítsa az utánpótlás magas szintű nevelését, s felhívta a figyelmet mind a mentőorvosi tevékenység, mind a kórházi sürgősségi ellátás fontosságára. Ezt az elkötelezettséget fémjelzi, hogy a Sürgősségi Orvostani Tanszéken a graduális és posztgraduális oktatási órák száma évente eléri a háromezret.

Csató Gábor, az Országos Menőszolgálat főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mentőszolgálat munkatársai ebben a munkában jelentős részt vállalnak.

- A jövőben mind a betegellátás, mind az oktatás és tudományos tevékenység vonatkozásában az eddiginél is szorosabbra fűzzük az együttműködést az egyetemi tanszékkel – fogalmazott Csató Gábor.

A sürgősségi orvosszakma jellegéből adódó közös gyógyító és oktató munka fontosságára hívta fel a figyelmet Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, s hozzátette, Debrecenben ez az együttműködés példásan valósul meg.

Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke kiemelte: a sürgősségi ellátás az a szakterület, ahol a beteghez kell rendelni az ellátást, hiszen sok esetben ez a szemlélet vezet a gyógyuláshoz, vagy akár a túléléshez.

A III. Sürgősségi Orvostani Fórumon egyik kiemelt témája a terror- és katasztrófahelyzetek sürgősségi vonatkozásai voltak, hiszen Európában és szerte a nagyvilágban egyre gyakrabban következnek be ilyen események, amelyre a szakmának fel kell készülnie.

A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostani Tanszéke, a Gyermekgyógyászati Intézet, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság közös rendezvényén a szakmai előadások mellett elismeréseket is átadtak.
Kiemelkedő alapító, szervező és oktató munkájáért Paragh György professzort, a Belgyógyászati Intézet igazgatóját, Kovács Pétert, a Belgyógyászati Intézet professzorát és Pikó Károly címzetes egyetemi docenst, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság örökös tiszteletbeli elnökét díszoklevéllel jutalmazták a Kölcsey Központban rendezett eseményen.

Sajtóiroda