Hatszoros olimpikon az egyetemen

2017. április 27. - 16:37 Gádorfalvi Áron szörfversenyző tartott előadást a Debreceni Egyetem Olimpiai Akadémia programsorozatában. A sportoló azt vallja, megfelelő kitartással és szorgalommal bármi el lehet érni.
1996 óta minden olimpián ott volt eddig Gádorfalvi Áron szörfversenyző. Rajta kívül csupán két magyar sportoló van, akik szintén hat olimpián vettek részt: Gerevich Aladár és Mohamed Aida vívók. Gádorfalvi Áron az Olimpiai Akadémia programsorozat keretében érkezett a cívisvárosba – életében először – a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, a Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék, a Sporttudományi Intézet és a Magyar Olimpiai Bizottság közös szervezésében. 
 
A 39 éves sportoló óvodásként még öttusázott, majd a tájfutást is kipróbálta, végül édesapja és nővére után ő is a szörfözésben találta meg magát. Érdekesség, hogy a 2000-es ötkarikás játékokra, Sydney-be a testvérével együtt jutott ki.
 
 
- A szörfözés nem annyira ismert sportág, ráadásul, amikor én elkezdtem ezzel foglalkozni, sokáig még edzőm sem volt, a többi versenyzőtől lestem el a technikát. Ennek ellenére több magyar bajnokságot is nyertem, világversenyekre is kijutottam, így hiszem, hogyha megvan az emberben a kellő kitartás és szorgalom, akkor igenis nagyon sok mindent el lehet érni – mondta Gádorfali Áron.
 
Elárulta, szerinte az olimpiai kvalifikáció hatalmas lelki teherrel jár, főleg az olyan sportágak képviselőinél, akiktől egy ország várja el a jó eredményeket.
 
 
- Aki részt vesz egy olimpián, attól el kellene venni a telefonját, és nem lenne szabad hagyni internetezni, mert ezek csak gátolják a koncentrációt. Ugyanúgy kellene az ötkarikás játékokhoz is hozzáállni, mint egy bármilyen más világversenyhez, amit persze nehéz átültetni a gyakorlatba. Ebből a szempontból szerencsésnek tartom magam, mert engem sosem feszélyezett az, hogy éppen olimpián szállok-e vízre vagy sem – vélekedett a sportoló.
 
Elárulta, hogy a szörfözéshez nélkülözhetetlen a fittség, az állóképesség, szinte ugyanannyit kell a szárazföldön edzeni, mint amennyit a vízen tölt. Azt mondta, laikusok számára meglepően intenzív ez a sport, hiszen ha például túl kicsi a szél, nekik a vitorlákkal kell evezniük, nagyjából úgy, mint a kajakosoknak.
 
 
Itthon egyébként legközelebb idén szeptemberben lesz jelentős szörfverseny, amikor az Európa-bajnokságnak Balatonfüred ad majd otthont, amin, ha minden a tervek szerint alakul, Gádorfali Áron is elindul majd.
 
 
Kérdésünkre, hogy tervben van-e a hetedik olimpiai részvétel, azt válaszolta a szörfös, hogy bár erősen motiválja az, hogy ő lehetne az első magyar sportoló, aki hét olimpián is részt vehet, de egyelőre nem döntött el semmit, még gondolkozik az induláson.
 
Sajtóiroda - SBD