A szociálpedagógia múltja és jövője

2017. április 26. - 15:40 A 25 éves szociálpedagógus képzés alkalmából rendeztek konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán. Hajdúböszörményben jövőre új szociálpedagógus mesterképzés indul.

Magyarországon a rendszerváltást követően átalakult és kibővült a gyermekvédelemmel foglalkozó szociálpolitikai, illetve társadalompolitikai intézményrendszer. Ez a hálózat a korábbinál lényegesen magasabb felkészültségű szakembergárdát kívánt meg. Ezért indította el 25 évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara azt a szociálpedagógus szakot, amelyen a szakmájukat hittel-meggyőződéssel vállaló, a társadalom aktuális szükségleteihez, elvárásaihoz igazodó szakembereket képeznek.

- A Debreceni Egyetem virágkorát éli, az országos adatokkal szemben intézményünk idén is tartani tudta jelentkezőinek számát. Mindez azért lehetséges, mert az egyetem reagál a munkaerő-piaci kihívásokra, ehhez igazítja képzéseit. Ennek ékes példája a hajdúböszörményi kar, ahol a most jubiláló szociálpedagógia és a több mint négy évtizedes múltra visszatekintő óvodapedagógia mellett szeptembertől egy Kelet-Magyarországon egyedülálló gyógypedagógiai szak, jövőre pedig egy hiánypótló szociálpedagógia mesterszak indul – hangsúlyozta Jávor András rektori megbízott a „25 éves a szociálpedagógus képzés” című konferencia megnyitóján.

A keddi tanácskozáson a történeti visszatekintés mellett a terület legaktuálisabb kérdéseit vitatták meg két szekcióban a szakemberek Hajdúböszörményben. A város polgármestere, Kiss Attila köszöntőjében elmondta, hogy az oktatásnak mindig nagy becsülete volt a csaknem 400 éves múltra visszatekintő településen, melyben kiemelt szerepe van a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának.

A plenáris ülést Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára nyitotta meg „Szociális humán erőforrás fejlesztése” című előadásával.

- Minőség, dialógus, professzionalitás – ezek a folyamatosan megújuló szakemberfejlesztés hívószavai. Egy jó szociálpedagógust ma már egy belső, innovatív motor kell, hogy hajtson azért, hogy a megfelelő tudás, készség és képesség birtokában a jogszabályokat a gyakorlatban is alkalmazni tudja a mindennapokban – részletezte az államtitkár.

- Az elmúlt 25 év oktatási, kutatási tapasztalatai alapján készült el a szociálpedagógia BA szak új tantervi hálója, ami gyakorlatorientált, az elmélet és gyakorlat szintézisét tartja szem előtt. A Szociálpedagógia Tanszék új feladatai között szerepel a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán kihelyezett szociálpedagógia BA szak működtetése, valaminit a képzés további népszerűsítése a határon túli országokban – mondta el Gortka-Rákó Erzsébet a Szociálpedagógia Tanszék vezetője.

Az egyedülálló új szociálpedagógus mesterszakra októbertől lehet jelentkezni keresztféléves eljárásban a Debreceni Egyetem Gyermeknevelés és Felnőttképzési Karán.

Sajtóiroda - TB