Öt év gyermekgyógyászati sikerei

2017. április 26. - 12:10 Új pszichoszomatikus részleg, évente csaknem százezer gyermek gyógyítása – néhány példa a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének eredményeiről. Tudományos ülésen értékelték az elmúlt öt évet kedden a DAB Székházban.

- Régi fényében tündököl a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája – jelentette ki Balla György igazgató azon az április 25-ei tudományos ülésen, ahol a gyógyítás mellett az oktatási és tudományos eredmények is fókuszba kerültek.

A hagyományos értékelő találkozón a professzor az Általános Orvostudományi Kar vezetésének és több mint száz érdeklődő szakorvosnak, rezidensek és nővérnek nyújtott széles áttekintést a Gyermekgyógyászati Intézet elmúlt öt évi tevékenységéről.
Balla György kiemelte, hogy amíg az ország számos kórházában azzal küzdenek, hogy nincs elég nővér a beteg gyermekek mellett, addig a Gyermekklinikán több mint ötven szakorvos, 250 egészségügyi szakdolgozó, minden munkatárssal együtt összesen csaknem háromszázötven dolgozó tesz nap mint nap a gyerekek gyógyulásáért és az intézmény zökkenőmentes működéséért.

- A debreceni az ország legszélesebb spektrumú gyermekgyógyászati klinikája, az itt folyó munka alapján pedig a legnagyobb gyermekeket gyógyító intézménye. Betegellátási területe nemcsak Hajdú-Bihar megyére és a régióra korlátozódik, hanem a Dunántúlról, sőt határainkon túlról, Káraljáról és Erdélyből is érkeznek gyerekek. A klinikán az elmúlt öt esztendőben évente átlagosan 85 ezer járóbeteg gyermeket gyógyítottunk és 12 ezer fekvőbeteget láttunk el – sorolta az eredményeket a professzor, aki hozzátette, hogy a számvetés valójában a jövőről szól, hátrafelé csak azért szabad nézni, hogy a jövőt javítsuk.
Összefoglalójában beszélt arról is, hogy a klinika egy új részleggel bővült. A pszichoszomatikus osztályon azokon a gyerekeken segítenek, akik nem pszichiátriai esetek, nem betegek, csak nehezebb az életük, rosszabb szociális körülmények közt élnek.

Az igazgató kitért az intézet jelentős oktatási és tudományos tevékenységére, és szólt az infrastrukturális fejlesztésekről, tervekről is, egyebek mellett az új Gyermeksürgősségi Központ kialakításáról.
Balla György hangsúlyozta, hogy a Gyermekgyógyászati Intézet nem létezik az Általános Orvostudományi Karon és a Klinikai Központon kívül: ez egy közösség, amely szervesen illeszkedik az egyetem életébe, és ha kell, segítséget kap a többi klinikától, szakorvostól.

A találkozón az intézet szakemberei tudományos tevékenységük egy-egy kiemelkedő esetét is bemutatták. A gyermeksebészet és gyermekhematológia területét érintő tudományos értekezések mellett a résztvevők hallhattak a gyermekek és a szülők lelki egészségéről, valamint a gyermeksürgősségi ellátás és a ritka betegségek viszonyáról is.

Sajtóiroda-MM