Mérföldkő az alapellátás-fejlesztésben

2017. április 24. - 13:23 A Debreceni Egyetemen összegezték a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósult Alapellátás-fejlesztési Modellprogram tapasztalatait. Az egészségügyi alapellátást átalakító tervezet kidolgozásában a Népegészségügyi Kar is részt vett.

Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram a hazai egészségügyi alapellátás problémáira nyújt megoldást azáltal, hogy olyan új, megelőző, népegészségügyi szolgáltatásokat kínál, amelyek a hagyományos rendszerben nem érhetők el. A kibővített szolgáltatásokat háziorvosok és egyéb egészségügyi szakemberek által alkotott úgynevezett praxisközösségek biztosítják. A 2012- és 2017 között megvalósult innovatív program keretében 16 észak- és kelet-magyarországi településen összesen 24 háziorvosi praxis állt össze négy praxisközösséggé, melyek központjai Berettyóújfalu, Borsodnádasd, Heves és Jászapáti településeken találhatók.

A program a praxisközösségek által ellátott lakosságcsoportokra terjedt ki, kiemelt hangsúlyt fektetve arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek is hozzáférjenek minden szolgáltatáshoz. Az érintett területeken a háziorvosi praxisok és védőnők szervezett együttműködésének kialakítása mellett népegészségügyi szakemberek, szűrő teamek, dietetikusok, gyógytornászok, pszichológusok és segéd-egészségőrök bevonásával növelték az alapellátás kompetenciáját.

A módszertan tervezéséért és megvalósulásáért egy országos konzorcium felelős, amelynek a Debreceni Egyetem is tagja. Az intézmény Népegészségügyi Karának oktatói a végrehajtó kilenc munkacsoportból hármat irányítottak, a program szakmai vezetője Ádány Róza professzor.

A szakemberek a Kenézy villában április 20-án tartott találkozón megállapították, hogy az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram jó gyakorlatokkal és kézzelfogható megoldásokkal szolgál a felmerülő alapellátás-szervezési és népegészségügyi kihívások kezelésére, amelyek alapján a modellprogram országos kiterjesztése javasolt.

 

Sajtóiroda