Ifjú földrajztudósok versenye

2017. április 24. - 14:14 Az ország 57 iskolájának 380 diákja nevezett be a fiatalon elhunyt kutató, Less Nándor nevét viselő földrajzversenyre, melynek döntőjét harmadik alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetemen.

- Szokták mondani, hogy ahány nyelv, annyi ember. Szerintem viszont ahány ország, annyi ember, így utazzatok, amennyit csak tudtok! Ismerjetek meg különféle országokat! Rendkívül fontos, hogy felfedezzük az idegen kultúrákat, amibe az is beletartozik, hogyha külföldre megyünk, kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, vagy barátkozzunk a helyiekkel. Nem is hinnénk, mennyivel gazdagabb lehet ezáltal az ember – tanácsolta a résztvevő diákoknak Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója a Less Nándor földrajzverseny április 21-ei megnyitóján.

A tanárképzési főigazgató kiemelte, hogy tapasztalatok alapján a földrajzot a diákok többsége szereti, ezt támasztja alá, hogy az idei versenyre is több százan jelentkeztek. Maticsák Sándor reményét fejezte ki, hogy néhány év múlva már egyetemistaként újra találkozhat a versenyzőkkel a Debreceni Egyetemen.

Less Nándor a Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-földrajz szakos egyetemistájaként első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Számos expedíción vett részt a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben. Már 29 évesen kandidátusi címet szerzett a Délkeleti-Bükk vegetációja és xeroterm erdőtársulások fitocönológiája című dolgozatával. Harmincadik születésnapját 1993. január 6-án Ugandában, a Ruwenzori-hegység 5109 méter magas csúcsán töltötte, ám az expedíciót követően maláriás lett, s néhány hét múlva meghalt.

A XXIV. Less Nándor Földrajzversenyre az ország 57 iskolájából 65 felkészítő tanár közreműködésével négy kategóriában (I/A – 7. évfolyam, I/B – 8. évfolyam, II – 9. évfolyam, III – 10.-11.-12.-13. évfolyam) 380 diák nevezett. A központi teszt kitöltését követően 28 iskola 79 tanulója jutott be a döntőbe, melyet április 21-22-én rendezett meg a „Földrajzverseny Alapítvány” és a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A pénteki írásbeli és a szombati szóbeli fordulók között  városökológiai sétára invitálták a versenyzőket a szervezők.

A XXIV. Less Nándor Földrajzverseny győztesei:
I/A. kategória (7. évfolyam): Barota Zsófia (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája), felkészítő tanár: Sáriné Gál Erzsébet
I/B. kategória (8. évfolyam): Aczél Péter (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), felkészítő tanár: Alexa Mercédesz
II. kategória (9. évfolyam): Molnár Bence (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium), felkészítő tanár: Stárics Roland
III. kategória (10-13. évfolyam): Galág Botond Balázs (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium), felkészítő tanár: Gruber László

A részletes végeredmény ide kattintva érhető el.

Sajtóiroda