Bajnok lett a DEAC

2017. április 21. - 14:48 Két fordulóval a bajnokság vége előtt ünnepelheti győzelmét a Debreceni Egyetem férfi kézilabdacsapata. Szabó Csaba legénysége a következő szezonban már az NBI/B-ben folytathatja a küzdelmet.

A több évtizedes álom vált valóra csütörtök este, hiszen a 2016/17 évi férfi kézilabda NB ll bajnokság északkeleti csoportjának zárófordulója előtt két mérkőzéssel kiderült, hogy a DEAC csapata megnyerte a sorozatot.  A Gyöngyös U23-as csapata ugyanis 23-21-re megverte a második helyen álló Füzesabonyt, így az éllovas Debrecen behozhatatlan előnyre tett szert. A DEAC ezzel története során először szerepelhet a magyar kézilabdázás második vonalában.

- A csapat lelkesedése, elszántsága és a Debreceni Egyetem támogatása nélkül ez nem sikerült volna. Az intézmény ugyanis felkarolta ezt a sportágat és eddig is kiválóan helytálló játékosok mellé olyan társakat tudtunk a DEAC-hoz igazolni, akik pályafutásuk során már kötődtek a városhoz és az egyetemhez is. A bajnokság folyamán a csapat egyenletes megbízható teljesítményt nyújtott, s a kiélezett mérkőzéseken többször is sikerült egy góllal nyerni, ami mindenképp a csapat mentális erejét jelezte – értékelt Bíró Imre a csapat szakmai vezetője.

A bajnokság eddigi 19 mérkőzéséből 16-ot megnyert, kettőt döntetlenre hozott és csupán egyet veszített el a DEAC.  A május közepéig tartó versenyben még háromszor lép pályára az egyetemi alakulat. Először szombaton 18 óra 30 perckor a Berettyóújfalut fogadják rendhagyó módon a Monostorpályi úti sportcsarnokban, majd Füzesabonyban játszanak, végül a Hajdúböszörmény érkezik hozzájuk. A Medgyessi Sándorral és Szabó Csabával megkezdett munka azonban itt még nem ér véget.

- Szándékunk ezen az úton tovább haladni, tovább építkezni. Már tárgyalunk néhány kiváló játékossal, akiket szeretnénk leigazolni a DEAC-hoz, és bízunk benne, hogy egyre több hallgatót is csapatban üdvözölhetünk majd - hangsúlyozta Szabó Csaba edző.

A Debreceni Egyetem a kézilabda szakosztályának története több évtizedre nyúlik vissza. A DEAC férfi csapata 1980 tavaszán érte el első dobogós helyezését (bronzérmet) a MEFOB-on. Majd az akkori Ybl Miklós Műszaki Főiskola csapata az orvostan- és agráros hallgatókkal kiegészülve a következő évben is bejutott az országos négyes döntőbe. Ezt követően több mint 30 évet kellett várni az újabb sikerre, amely a 2013/2014-es tanévben egy MEFOB-ezüstérem formájában testesült meg.

A DEAC mint az egyetem klubja nemzeti versenyeken is folyamatosan szerepel. A 2011/2012-es évadban Hajdú-Bihar megye bajnokaként kivívta az NB II-es szereplés lehetőségét, azóta állandó résztvevője a küzdelmeknek. Az idei sikernek köszönhetően a következő szezontól már egy osztállyal feljebb az NBI/B-ben lépnek pályára az egyetem férfi kézilabdázói.

Sajtóiroda-TB