Újabb hiánypótló sportképzés

2017. április 18. - 11:08 Hazánkban egyedüli felsőoktatási intézményként alap- és középfokú kézilabda edzőképzés indításáról állapodott meg a Debreceni Egyetem a Magyar Kézilabda Szövetséggel (MKSZ). Az erről szóló dokumentumot szombaton a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjén írták alá.

A magyar felsőoktatási intézmények közül először a Debreceni Egyetemmel indít kézilabda sportedzői képzést az MKSZ. A szakszövetség azért választotta a cívisvárost, mert itt adott az oktatáshoz szükséges kiváló infrastruktúra és a szakemberállomány.

A megállapodást az intézmény részéről Szilvássy Zoltán rektor, Balogh László, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, a szövetség részéről Novák András, az MKSZ főtitkára és Marczinka Zoltán, az MKSZ sportigazgatója írta alá.

A szerződés szerint a következő tanévben a testnevelő tanár szakos hallgatók mellett bárki elkezdheti az alapfokú kézilabda edzői képzést, amellyel D lincences végzettséget lehet szerezni. A második év végén pedig középfokú képesítést, azaz C lincencet kapnak majd a résztvevők, ami azt jelenti, hogy az NBII-ben, sőt akár NBI utánpótlásban is tarthatnak majd edzéseket. Mivel az alapfok oktatási anyaga szinte azonos a testnevelő tanáréval, ezért ezek a hallgatók akár egy év alatt középfokú edzői képesítést szerezhetnek tanulmányaik mellett, vagy azt követően.

Debrecenben a kézilabda kiemelt sportág, az egyetemi sportstratégia kapcsán készült felmérés szerint ez a legnépszerűbb sportág a hallgatók és a régió fiatal felnőttei körében. A DEAC egyetemi férfi csapat pedig vezeti az NB II-t, így minden esély megvan arra, hogy a következő szezontól az első osztályban szerepeljen.

Sajtóiroda - TB
Fotó: Derencsényi István