Mesebirodalom a gyermekklinikán

2017. április 13. - 15:45 Mekk Eleket, Micimackót, Spongyabobot és Vukot ábrázolják azok a mézeskalácsok, amelyek beköltöztek a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájára, hogy örömet csempésszenek a gyerekek mindennapjaiba.
A Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája lett az „Ónodi Mézes Mesevilág” című kiállítás új otthona. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen készült, a gyerekek kedvenc mesefiguráit ábrázoló mézeskalácsokat április 13-án adták át ünnepélyesen az intézménynek.
 
- Ha a gyerekek ránéznek a mesefigurákra, talán egy kicsit oldódik a szorongásuk, ezért a bejárathoz tettük őket egy vitrinbe. Évente akár százezer kisgyermek is megfordul nálunk, így nem mindegy, milyen környezet fogadja őket – magyarázta Balla György, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.
 
Hozzátette: hogyha a kicsik édesanyja, édesapja is jelen van, vagy a testvérük, akkor a látogatásokkal együtt az évi félmilliót is megközelíti a klinika forgalma. Az intézmény Kelet-Magyarország vezető gyermekgyógyászati intézménye, de Budapestről, a Dunántúlról és Kárpátaljáról, Erdélyből is fogad gyerekeket.
 
 
- Mind a járóbeteg szakrendelésen, mind kórtermekben vannak színes ábrák, rajzok a falon, amelyek elterelik a gyerekek figyelmét. Bár működik a televízió is, az nem megnyugtató, ezért szeretjük jobban a képeket, a játékokat, amelyekkel tele van a klinika. Ezért is olyan szép belülről ez a mintegy 100 éves épület – tette hozzá Balla György, aki hisz abban, hogy a beteg gyerekek arcára mosolyt varázsolnak majd a most átadott alkotások.
 
- Az összes alkotó boldog volt, hogy ide kerülnek a mézeskalácsok, ennél jobb helyet el se tudnánk képzelni nekik. Ha a gyerekek egy pillanatra is elfeledkeznek a betegségükről, már megérte elkészíteni az alkotásokat, és elhozni a Gyermekgyógyászati Klinikára – mondta Tarnóczi József, Ónod polgármestere.
 
 
A polgármester kifejtette: a mesevilágon körülbelül 80-100 ónodi lakos, egyesületek, baráti társaságok napokig dolgoztak. A mézeskalácsokhoz több mint 200 kiló lisztet és körülbelül száz kiló mézet használtak fel, de a különböző fűszerekből is rengeteg fogyott. A kiállított mézeskalácsok egyébként akár 3-4 évet is kibírnak a vitrin mögött, de ha valamelyik túlságosan kiszárad vagy letöredezik, akkor sincs baj, hiszen az ilyen jellegű apró hibákat könnyen ki lehet majd javítani.
 
Sajtóiroda - SBD