Tehetségesek és debreceniek!

2017. április 11. - 09:49 Javában folynak az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) megmérettetései. A Debreceni Egyetem hallgatói eddig szinte valamennyi szekcióban remekeltek.

A Miskolci Egyetem szervezésében tartották március 29-31. között az Állam- és Jogtudományi Szekciót, amelyen a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar képviseletében 29 szerző 30 dolgozattal szerepelt. A debreceni hallgatók a két évvel ezelőttit meghaladó szép sikereket értek el: két első, négy második helyezést, valamint 10 különdíjat, emellett hat „legjobb opponens” címet is szereztek.

- Nagyszerűen szerepeltek hallgatóink az idei OTDK-n, és nem feledkezhetünk meg az opponensként versenybe szállt diákokról sem, akik szintén tisztes felkészüléssel elkészített önálló kis tanulmányokkal szereztek elismeréseket. Gratulálok nekik és felkészítő tanáraiknak, akik ezúttal az eddiginél is nagyobb odaadással és munkával járultak hozzá a kar sikereihez – emelte ki Balogh Judit, a DE ÁJK TDT elnöke.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán rendezték április 5-7. között az OTDK Agrártudományi Szekcióját. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát 29 hallgató képviselte, akik 3 első helyezést, 4 második helyezést, 2 harmadik helyezést és 3 különdíjat szereztek. A rendezvény záróünnepségén Győrben Kovács Attila, az OTDT Agrártudományi Szakbizottság ügyvezető elnöke adta át jelképesen a soron következő, XXXIV. OTDK rendezésének jogát Jávor Andrásnak, a Debreceni Egyetem rektorhelyettesének.

- Folytatódott az elmúlt évek sikersorozata, hiszen idén is több mint tíz debreceni agráros hallgató nyert díjat az OTDK-n. Különösen sikeresek voltak ezúttal a természetvédelmi tagozatok számunkra, onnan két első helyezést is elhoztunk - értékelt Gyüre Péter, a MÉK Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet adjunktusa.

Elsöprő sikert aratott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (GTK) az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, április 6-8 között Győrben, illetve Mosonmagyaróváron. A GTK-s hallgatók az OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójában 38, az Agrártudományi Szekcióban 12, a Testnevelési és Sporttudományi Szekcióban pedig 1 pályamunkával vettek részt. Utóbbiban egy különdíjat, az agrár szekcióban három 1. helyet, egy 3. helyet és 5 különdíjat nyertek, míg a közgázos hallgatók nagy fölénnyel kilenc 1. helyet, négy 2., hat 3. helyet és öt különdíjat vehettek át. Ezzel az összesített éremtáblázaton is az élen végeztek.

- Rendkívül kiemelkedő eredményt értek el idén a GTK hallgatói, hiszen annyi első helyet szereztek az OTDK-n, mint az előző három évben összesen. Nagyon büszkék vagyunk rájuk és felkészítőikre, sikereik egy visszaigazolás számunkra arról, hogy a kar tudományos diákköri tevékenysége, illetve a minőségbiztosítási rendszere kiválóan működik - hangsúlyozta Dajnoki Krisztina, a DE GTK TDT elnöke.

24 dolgozatot mutattak be a Műszaki Kar hallgatói a Dunaújvárosban április 6-8. között rendezett OTDK Műszaki Tudományi Szekcióban, ahol a 12 tagozatban 12 díjat szereztek: három 1., két második, két harmadik helyezést, valamint öt különdíjat.

- Karunk sikerét az is emeli, hogy nem mindegyik tagozatban lehetett kiadni a 3. helyet, csak első és másodikat, viszont Különdíjat mindenhol, így ez is nagy jelentőséggel bír – mondta az unideb.hu portálnak Lakatos Ákos. Az Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék vezetőhelyettese kiemelte: összesen 40, műszaki képzéssel foglalkozó karról nyújtottak be pályamunkát, amelyek versenyében a Debreceni Egyetem a nagyon előkelő 3. helyet szerezte meg.

Sajtóiroda - BZs