Kézilabda edzőképzés az egyetemen

2017. április 06. - 12:35 Felsőoktatási intézményként hazánkban először indít szeptemberben alap és középfokú kézilabda edzőképzést a Debreceni Egyetem a Magyar Kézilabda Szövetséggel, nemcsak hallgatók számára.

Az új testnevelő tanár szak sikere után újabb hiánypótló képzés indítását tervezik az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének szakemberei.

- Debrecenben a kézilabda kiemelt sportág, nagy hagyományai vannak a városban. A Dózsa után, itt van a kupában bronzérmes DVSC női vonalon, a DEAC egyetemi férfi csapata pedig vezeti az NB II-t. Bízunk benne, hogy jövőre NBI B-s lesz a csapat, és a debreceni férfi kézilabda is újra bekerül az országos vérkeringésbe. Az egyetemi sportstratégia apropóján készült felmérés szerint ez a legnépszerűbb sportág a hallgatók és a régió fiatal felnőttei körében. Tehát van létjogosultsága a kézilabda edzőképzésnek is az intézményben – emelte ki Balogh László, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A képzést a Magyar Kézilabda Szövetséggel közösen indítja a Debreceni Egyetem. A megállapodás részleteiről egyeztetett szerdán Balogh László a szövetség sportigazgatójával, Marczinka Zoltánnal az egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központjában.

- Azért vettük fel a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel, mert az a célunk, hogy az edzőképzést visszavigyük oda, ahova valójában való, az oktatási intézményekbe. Ezt a folyamatot Debrecenben szeretnénk kezdeni, mert itt adott az oktatáshoz szükséges kiváló infrastruktúra és a szakemberállomány. Megtiszteltetés, hogy ilyen magas színvonalon felszerelt helyszínre hozhatjuk a képzésünket – hangsúlyozta Marczinka Zoltán.

A tervek szerint a következő tanévben a testnevelő tanár szakos hallgatók mellett bárki elkezdheti az alapfokú kézilabda edzői képzést, amellyel D lincences végzettséget lehet szerezni. A második év végén pedig középfokú képesítést, azaz C lincencet kapnak majd a résztvevők, ami azt jelenti, hogy az NBII-ben, sőt akár NBI utánpótlásban is tarthatnak majd edzéseket. Mivel az alapfok oktatási anyaga szinte azonos a testnevelő tanáréval, ezért ezek a hallgatók akár egy év alatt középfokú edzői képesítést szerezhetnek tanulmányaik mellett, vagy azt követően.

Sajtóiroda - TB