Kajakkirálynő az egyetemen

2017. április 06. - 11:37 Minden idők legeredményesebb női kajakozója, Kovács Katalin az akaratról és a motivációról mesélt a Debreceni Egyetem Olimpiai Akadémia programsorozatának eheti előadásán.
- Elég hamar eldőlt a sorsom, gyerekként sokszor jártam vízitúrára a családommal. Rögtön kajakos lett belőlem – idézte fel a kezdeteket Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, aki 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Érdekesség, hogy már az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon is részt vett, igaz, akkor még tartalékként volt a magyar csapat tagja. A világhírű sportoló az Olimpiai Akadémia programsorozat keretében látogatott el a Debreceni Egyetemre előadást tartani az érdeklődő, túlnyomó részt sportszervező szakos hallgatóknak a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, a Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék, a Sporttudományi Intézet és a Magyar Olimpiai Bizottság közös szervezésében. Mint elárulta, nemcsak az egyetemen, de a cívisvárosban is ez volt az első látogatása.
 
 
Hálás azért, amiért mindig jó közösségbe került, jó edzők kezei között volt, szerinte ezek a tényezők nélkülözhetetlenek voltak a sikerhez. Mindez pedig akarattal, versenyszellemmel és szorgalommal társult, szerinte ez utóbbi rengeteget számít, hiszen sok pályatársát látta azért „kikopni”, mert úgy gondolták, a tehetség önmagában is elég, és ha ez megvan, nem kell olyan keményen dolgozniuk. Kiemelte: mindig kitűzte maga elé az aktuális célokat, hogy mit szeretne elérni, és ez volt az, ami motiválta, ami előrébb vitte.
 
- Voltak csalódások, kudarcok a pályafutásom során, amelyeket nagyon rossz volt megélni, de az idő mindig segített. Ilyenkor rendre a munkába temetkeztem, és előbb-utóbb jobb lett – fogalmazott a sportoló Lenténé Puskás Andrea, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet testnevelő tanárának kérdésére hozzátéve, hogy két olimpia, a 2004-es athéni, valamint a 2008-as pekingi játékok után is azt érezte, abbahagyja az élsportot.
 
 
Kérdésre azt is elárulta, hogy sosem gondolta, hogy a sport miatt le kellene mondania más dolgokról, szerette a kajakozást, és minden nap meg tudta találni a kihívásokat és az örömöket, amelyek teljessé tették az életét. Kislánya 2014-es születésekor jött az elhatározás, hogy hamarosan be fogja fejezni a pályafutását.
 
 
- Hogyha rögtön abbahagyom az élsportot, biztosan motoszkálna még bennem, hogy mi lett volna, ha ezen vagy azon a megmérettetésen részt veszek? Szereztem volna még érmeket? Kijutottam volna Rióba? Így még néhány versenyen elindultam, de átütő sikereket nem értem el. Éppen ezért tudom nyugodt szívvel azt mondani, hogy egyáltalán nincs hiányérzetem. Ennek így kellett történnie, nem vagyok csalódott – mesélte Kovács Katalin a lezárásról.
 
 
Az Olimpiai Akadémia következő vendége Vörös Zsuzsanna öttusázó lesz, akivel április 19-én, 14 órától találkozhatnak a hallgatók az Aulában.
 
Sajtóiroda - SBD