Arany János emlékezete

2017. április 05. - 15:31 A jubileumok jegyében rendezi meg 15. alkalommal április 10-12. között Debrecen a Költészeti Fesztivált, amelynek középpontjában idén Arany János születésének 200. évfordulója áll.

Az idei rendezvény fő témája az egykori debreceni diák, Arany János és monumentális költészeti-anyanyelvi munkássága. Nem véletlen a rendezvény mottója, a költő verséből vett idézet: „dallal vagyok tele”.

- Arany költészete a magyar nemzet irodalmi-kulturális kötőeleme. Ez az összekapcsoló erő megnyilvánul a programsorozatban résztvevő intézmények, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Déri Múzeum, a Kölcsey Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében is – mondta a rendezvényt ismertető szerdai tájékoztatón Szirák Péter, a Költészeti Fesztivál kurátora.

Az egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék vezetője hangsúlyozta: a hagyomány sikeres gondozása mindig szervezési és kommunikációs feladat is, a média szak kulturális fesztiválkommunikációval foglalkozó hallgatói idén is sokat tettek azért, hogy Debrecen bizonyítsa, az Arany-örökség hű őrzője és kreatív megújítója.

Április 11-e a költészet napja és egyben a város napja is. Az idei ünnepi közgyűlésen az Alföld folyóirat meghívásos versenyének nyertesét, Buda Ferenc Kossuth-díjas költőt, Debrecen szülöttjét is köszöntik.

„Aczél 70” címmel ugyancsak köszönti a fesztivál a hetven éves Aczél Géza költőt, az Alföld folyóirat volt főszerkesztőjét. A Kaláka együttes koncertjén az irodalom és a zene találkozik a Kölcsey Központban, ahol színpadra kerül a Buda halála, Arany János hun regéje Gál Tamás felvidéki magyar színész rendezésében.

A programokhoz számos debreceni kávézó és cukrászda csatlakozik, ahol az üdítők, frissítők és sütemények mellé Arany-idézeteket kapnak a vendégek.

Bővebb információ a programokról:
http://www.meliusz.hu/web/guest/esemeny1/-/content/dallal-vagyok-tele-13...

Sajtóiroda - BZs