Rákosi börtönei Debrecenben

2017. április 04. - 11:40 Valódi bitófa és eredeti tárgyakkal berendezett börtöncella idézi meg az ötvenes évek büntetés-végrehajtási intézeteit és az internálótáborok világát a Debreceni Egyetem jogi karán nyílt vándorkiállításon.

A 20. század legsötétebb időszaka, a Rákosi Mátyás nevével fémjelzett totális diktatúra szörnyűségei elevenednek meg az Állam- és Jogtudományi Karon. A Rákosi börtönei című tárlat számos molinón és egyedi kiállítási installáción keresztül mutatja be a korszak börtönviszonyait.

- Ezzel a kiállítással szeretnénk elérni, hogy a hallgatóink testközelből tapasztalhassák meg, a szocializmus, a totális diktatúra rémtetteit. Annak a korszaknak a szörnyűségeit, amikor a bűntető jog a legfontosabb jogággá vált – hangsúlyozta Szikora Veronika dékán a tárlat április 3-ai megnyitóján.

A Kassai úti campuson látható kiállítás középpontjában egy rekonstruált zárka található, részben korabeli, a Csillagbörtönből származó tárgyakkal, vasajtóval, vasággyal és stokival. A Rákosi-diktatúrában politikai okokból kivégzettekre pedig egy eredeti bitófa emlékeztet.

- 1952-ben összesen 60 ezer embert tartottak fogva börtönben, szemben a mai 18 ezer rabbal. Emellett az országszerte kiépített internáló táborok is megteltek a politikai okokból szabadságuktól megfosztott személyekkel, nem beszélve a kényszermunkatáborokról. Az átalakult büntetés-végrehajtás új jelszava pedig az lett, hogy „Ne csak őrizd, gyűlöld is!” – sorolta a döbbenetes tényeket Sipos Ferenc, a Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék oktatója

A hódmezővásárhelyi Emlékpont vándorkiállítása a Bihari Múzeumból érkezett a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára. A tárlat ingyenesen tekinthető meg az ÁJK Aulájában április 25-ig.

Sajtóiroda - TB