Mindenkinek joga van a méltósághoz

2017. április 04. - 10:13 Tíz éves a Méltóság Mezeje Program. A szemléletformáló kezdeményezés célja, hogy segítsen a gyerekeknek a halál feldolgozásában. A jubileum alkalmából a Debreceni Hospice Ház Alapítvány egyhetes programsorozatot szervezett.

A Méltóság Mezeje Programhoz az elmúlt 10 évben 18 debreceni és 5 megyei intézmény csatlakozott. A szemléletformáló rendezvényeken mintegy félmillióan vettek már részt.

- Debrecennek óriási ereje a Méltóság Mezeje Program. A városban több mint 1600 civilszervezet működik, de ilyen sok embert még egy program sem ért el – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester a Kenézy kórházban tartott április 3-ai konferencián. Kiemelte, hogy a 10 éve indult kezdeményezésnek köszönhetően – a debreceni önkormányzat 100 millió forintos támogatásából és 135 millió forint pályázati forrásból – hamarosan elkészül a Hospice Ház. 

- A halál, az elmúlás és a betegség még mindig tabutéma Magyarországon. A Méltóság Mezeje Program ezen szeretne változtatni – emelte ki előadásában Porkoláb Gyöngyi, a program vezetője, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Rendezvényeikkel a gyász feldolgozását, a halál elfogadását segítik. Szerveznek többek között futófesztivált, irodalmi pályázatot, virágültetést, de fontosnak tartják az iskolai szemléletformáló beszélgetéseket is.

- Az elmúlt tízéves munka legjelentősebb eredménye a fekvőbeteg szakellátási osztály létrehozása a Kenézy kórházban, valamint az otthonápolási háttér elérhetőségének biztosítása – számolt be Porkoláb Gyöngyi. Jövőbeni céljukként említette a debreceni hospice ellátás támogatását, az önkéntes és egyéb képzések, továbbá nemzetközi és hazai konferenciák szervezését, valamint adománygyűjtési tevékenység elindítását.

- Az emberi méltóság iránti tisztelet mindnyájunkat kötelez – fogalmazott a program vezetője.

- A beteg alapvető igénye, hogy embernek tekintsék – ezt mondta előadásában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikájának igazgatója.

Horváth Zsolt a végstádiumú daganatos betegek ellátásában alkalmazott palliatív terápia jelentőségéről beszélt.

- A gondozás egy team-munka, amely a beteg és családja szükségleteire irányul – hívta fel a figyelmet a klinikaigazgató. Fontos a kínzó tünetek csillapítása, ugyanakkor egy támogató rendszer kialakítása, amely biztosítja, hogy a beteg a lehető legaktívabban élhessen a halálig.

A Kenézy kórházban februárban nyílt meg a 20 férőhelyes Hospice-Palliatív Terápiás Osztály. Kilenc megyében azonban még nincs ilyen speciális fekvőrészleg, és az országban kevés a jól képzett palliatív szakember – jegyezte meg az osztály vezetője. Juhász Árpád hozzátette: szükség lenne a háziorvosok kötelező palliatív képzésére, és a társadalmi szemléletformálásra, a betegek egy része ugyanis a tájékozatlanság miatt későn kerül a hospice ellátásba.

A hétfői szakmai napot követően kulturális rendezvényekkel, koncerttel, filmvetítésekkel és a Nárcisz-futófesztivállal folytatódik a Méltóság Hete programsorozat április 9-ig Debrecenben.

Sajtóiroda, Kenézy-sajtó - CzA
Fotó: Kádár Lajos