Veseátültetés holland mintára

2017. március 31. - 12:23 Hollandia legnevesebb donorsebészétől szerezhettek új ismereteket az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításról a transzplantációban érintett hazai szakemberek a Debreceni Egyetemen.

A Leideni Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője, Andrzej Baranski tartott elméleti és gyakorlati kurzust a Debreceni Egyemen március 30-31-én. A donorsebészet egyik legjelentősebb európai szaktekintélye a transzplantációval kapcsolatos legújabb szakmai ismereteket adta át a kétnapos továbbképzésen résztvevőknek.

- Hollandia a transzplantáció fellegvárárának számít, az országban működő transzplantációs program pedig példaértékű. Hazánkban csak a Debreceni Egyetemen érhető el az az ismeretanyag, amelyet Andrzej Baranski professzor Európa-szerte a legjelentősebb egyetemeken oktat. Az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításra és beültetésre fókuszáló, országosan is egyedüli kurzus során az elméleti anyag bonctermi gyakorlattal is kiegészül. A továbbképzésen a sebészek az újonnan elsajátított technikákat szimulált műtéti körülmények között is gyakorolhatják - mondta el Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vesetranszplantációs Központjának vezetője a rendezvény megnyitóján.

Mivel a transzplantáció valamennyi orvosi területet érinti, így az egyedülálló ismereteket nyújtó továbbképzésre számos szakterület képviselői, többek között családorvosok, nefrológusok és sebészek is érkeztek az ország szinte minden pontjáról.

A találkozó résztvevői a holland vendégprofesszor bemutatóján túl a Debreceni Egyetem sebészeitől és belgyógyászaitól teljesebb képet kaptak a szervkivételi folyamatokról, a gyermekkori veseátültetésről, valamint a transzplantált betegek rehabilitációs programjáról. A rendezvényen szó volt az élődonoros veseátültetésről, a policisztás vesebetegségről is és bemutatták a Klinikai Központ európai színvonalú szolgáltatást nyújtó Vesetranszplantációs Központjának eredményeit is, kiemelt figyelmet fordítva az ezredik veseátültetésre. A mérföldkőnek számító beavatkozást 2016. december 1-én hajtották végre a negyed évszázados múlttal rendelkező intézetben.

Sajtóiroda - MM