Forrest-futás az autistákért

2017. március 30. - 18:07 Az autizmussal élők nehézségeire hívják fel a figyelmet az idei Forrest-futással. A Kenézy Kórház pénteki rendezvényen mintegy 80 autista gyerek vesz részt, és – kísérőik kezét fogva – teljesíti a 400 méteres távot.

A világon jelenleg 67 millió autista él, közülük mintegy 60 ezren Magyarországon. A Forrest-futást minden évben április másodika, az autizmussal élők világnapja alkalmából rendezik meg Debrecenben. A rendezvényen résztvevő gyerekek egy része a Kenézy Kórházban működő iskolában tanul. Az intézmény gyermekpszichiátere a Forrest-futás csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az országban egyedülálló, hogy egy kórházban működtetnek – a képességeknek megfelelő egyéni tanulási programmal és fejlesztéssel – iskolát az autista gyerekeknek.

Kamuti Katalin kifejtette: az autizmus az idegrendszer olyan fejlődési zavara, amely a genetikai tényezők és az idegrendszert ért károsító hatások együttes következményeként alakul ki. Az autizmussal élők nehezen kommunikálnak, nem észlelik megfelelően a többi ember érzéseit. Ezek a készségek is fejlődhetnek egy ilyen rendezvényen, ahol játékos, kötetlen formában teremthetnek kapcsolatokat – tette hozzá a főorvos.
A március 31-i rendezvényre a Bolyai János és a Kinizsi Pál Általános Iskolából is érkeznek gyerekek és pedagógusok.

Szentgyörgyi János főszervező, a dr. Kenézy Gyula Baráti Kör ügyvivője elmondta: a gyerekek kezét fogva, a szülők, a pedagógusok és a meghívott vendégek – köztük több egykori és jelenlegi sportoló, katonák, rendőrök, tűzoltók – együtt futják le a 400 méteres távot a dandár sporttelepén.

- Nagy megtiszteltetés, hogy helyszínt adhatunk egy ilyen rendezvénynek – hangsúlyozta az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Ruszin Romulusz hozzátette: a magyar katonák most megmutathatják, hogy sorsközösséget tudnak vállalni az autizmussal élő fiatalokkal is.

A gyerekek a futás után katonai, katasztrófavédelmi és rendőrségi, például kutyás bemutatókat láthatnak, és a harci járműveket is kipróbálhatják a Kossuth laktanyában. Juhász Zoltán alezredes a sajtótájékoztatón kiemelte: a megyei rendőr-főkapitányság minden évben részt vesz a rendezvényen. Azt szeretnék erősíteni a gyerekekben, hogy ne féljenek segítséget kérni, merjenek a rendőrökhöz fordulni, ha baj van.

A 7. Forrest-futás képekben:
 

 

Sajtóiroda, Kenézy sajtó-CzA
Fotó: Hajdú Zoltán tizedes, MH 5. BILDD, Balogh Tibor