Alázatról és sikerről az egyetemen

2017. március 30. - 10:00 A magyar öttusasport történetének egyik legnagyobb alakja, az olimpiai bajnok Balczó András, a Nemzet Sportolója sportról és akaraterőről beszélt az Olimpiai Akadémia programsorozat legutóbbi előadásán a Debreceni Egyetemen.
- Mindig is a győzelem lebegett célként a szemem előtt. Nem feltétlenül voltam tehetségesebb a többieknél, de sokkal nagyobb akaraterőm volt. Ez a nagy akarás a versenyzésem vége felé kezdett el csökkenni, ekkor ébredtem rá, hogy nincs feltétlenül kapcsolat a boldogság és a sikeresség között – árulta el Balczó András a hallgatóságnak. A Nemzet Sportolója nem először volt Debrecenben: pár évig a Református Kollégium diákja volt, és az '56-os eseményeket is itt élte át.
 
 
A 78 éves olimpiai bajnok felelevenítette azt a pillanatot, amikor 1953-ban a rádióban bemondták, hogy egy magyar öttusázó, Benedek Gábor Chilében nyert világbajnokságot. Ekkor fogalmazódott meg benne: hogyha Benedeknek ez sikerült, neki miért ne jöhetne össze? Emiatt kezdte el komolyan venni a sportot, de hisz abban, hogy nem ő választotta magának ezt a pályát, hanem rendeltetett a számára. Nem hisz a véletlenekben, azt mondja, a világban az utolsó sejtig rend van.
 
Érettségi után Budapestre került, hamarosan országos bajnok lett, az 1960-as római olimpián egyéniben negyedik helyezést ért el. 1963-ban, 1965-ben, 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egyéni világbajnok lett, 1972-ben Münchenben pedig szintén egyéniben olimpiai bajnok.
 
 
Balczó András kiemelte: rengeteget segített számára a hit, a Biblia mindig nála volt az edzőtáborokban, versenyeken, és vallja, hogy az akaraterejét Istentől kapta ajándékba.
- Sokan felteszik azt a kérdést, hogy hogyan lehet eljutni abba az állapotba, ami után vágyódunk? Alázattal. Azt viszont mindenkinek tudnia kell, hogy a siker önmagában nem adja meg ezt az állapotot, a siker csupán egyfajta melléktermék – hangsúlyozta.
 
 
Profi sportkarrierje után tíz évig várt arra, hogy felkérjék a szövetségi kapitányi poszt betöltésére – politikai okok miatt hiába. Az öttusától azonban nem akart elszakadni, így sokáig belovaglóként dolgozott a sportágban.
 
Az Olimpiai Akadémia következő meghívottja Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő lesz, akinek az előadása április 5-én, 15:30-kor kezdődik az egyetem Főépületében az Auditorium Maximumban.
 
Sajtóiroda - SBD