Díjazott egyetemi sportszakember

2017. március 27. - 10:45 A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Hajós Alfréd Aranyplakettjével tüntették ki szombaton Lenténé Puskás Andreát, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének munkatársát.

Emléküléssel ünnepelte alapításának 110. évfordulóját Európa első egyetemi sportszövetsége, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) március 25-én. A szervezet alapítója a Debreceni Egyetem Atlétikai Clubja (DEAC) volt, ezért az eseményen Jávor András rektorhelyettes aláírta az egykori alapító okirat másolatát a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A jubileum alkalmából díjazták az egyetemi sportban jeleskedő szakembereket is. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettjét adta át Lenténé Puskás Andreának, a Debreceni Egyetem versenysportjáért felelős koordinátorának a magyar egyetemi sport fejlesztése és szervezése terén végzett több éves munka elismeréseként.

- Nagy öröm számomra, hogy az egyetemen elismerik a munkámat, és felterjesztettek erre a díjra. Megtiszteltetés volt számomra olyan tekintélyes szakemberek sorában átvenni a kitüntetésemet, mint Mocsai Lajos – hangsúlyozta az egyetem vezető testnevelő tanára, a DEAC ügyvezető elnöke.

Lenténé Puskás Andrea 2000 óta dolgozik a Debreceni Egyetemen mint testnevelő tanár. 2004-2008 között a Testnevelési és Sportközpont vezetői feladatait ellátta el: a központ működtetése, testnevelés órák tartása, valamint a sportlétesítmények bérbeadásának koordinálása mellett aktívan részt vett a hallgatói szabadidősport szervezésében és lebonyolításában.

2009-től 2014-ig testnevelési csoportvezetőként segítette a Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokságon (MEFOB, Universitas Kupa) és helyi (DE Kupa) versenyeken induló hallgatókat, emellett jelentős szerepet vállalt az egyetemi testnevelés és sport szervezésében, fejlesztésében.

2011-2012 között a Debreceni Egyetem sportügyi rektori biztosaként végzett koordinátori feladatokat. A hallgatók érdekében kifejtett évtizedes kimagasló tevékenységéért 2012-ben a DE HÖK a Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis Díjat adományozta neki.

Az egyetem sportközpontjának 2014-es megalakulása óta vezető testnevelő tanár. Részt vett a sportolói kettős életpályamodell megvalósítását segítő mentorprogram kidolgozásában, illetve működtetésében. Jelenleg az egyetemet képviselő klubok munkájának, valamint az intézményi versenysport koordinálását végzi, különös tekintettel a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokon való szereplésre.

A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) ügyvezető elnökeként pedig segíti az egyetem sportszervezetében megvalósuló versenysportot, és támogatja az amatőr versenysportolókat. 2017 februárjában sikerrel védte meg az egyetemi sporttal kapcsolatos doktori értekezését, és szerzett tudományos fokozatot.

Sajtóiroda-TB