Gyógyító bábjáték

2017. március 22. - 09:28 Duda, mandolin, kaval, kantale és egyéb hangszerek kíséretében mutatta be legújabb sikerdarabját a Vojtina Bábszínház a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika gyermekhematológiai osztályán a beteg gyerekeknek.
Szerencsés János,  avagy az ördög három aranyhajszálának története érkezett kedden délután a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába leukémiás és daganatos kisgyermekekhez, illetve a Debreceni Egyetem óvodásainak egy kisebb csoportjához a Vojtina Bábszínház jóvoltából. A bábszínházak világnapján, március 21-én a bábosok országszerte szokatlan helyszíneken adtak elő ünnepi műsort.
 
A Gyermekgyógyászati Klinika gyermekhematológiai osztálya jó kapcsolatban van a Vojtina Bábszínházzal, így nem volt kérdés, hogy a bábjátszók ezen a napon is eljönnek a gyerekekhez.
 
 
- Egy-egy ilyen szórakoztató délután még azoknak a gyerekeknek is fontos, akik csak 1-2 napra kényszerülnek kórházi körülmények közé, hiszen nagy mértékben hozzájárul a testi gyógyuláshoz és a lelki jóléthez – hangsúlyozta Kiss Csongor. A Gyermekhematológiai-Onkológiai nem önálló Tanszék vezetője hozzátette: a gyerekek gyakran heteket vagy hónapokat is eltöltenek az osztályon, ezért fontos, hogy időnként eltereljék a figyelmüket a betegségről, ebben két pedagógus, egy pszichológus és a nővérek is az orvosok segítségére vannak.
 
 
Az osztályon a különböző ünnepekhez kapcsolódóan mindig szerveznek valamilyen játékos programot: vannak közös főzések, amikor a kicsikkel együtt csinálnak palacsintát vagy hamburgert a dolgozók. Az ilyen alkalmakra jönnek önkéntesek is, akik báboznak, vagy meséket olvasnak fel a beteg gyerekeknek, sőt, volt, hogy a debreceni Bocskai Dandártól is jöttek katonák bemutatót tartani.
 
 
-A gyerekklinikán belül ez a legvidámabb osztály, annak ellenére, hogy jellemzően itt vannak a legsúlyosabb betegek. Nagyon sokat hozzátehet a gyógyuláshoz, ha valaki mosolygósan, vidáman végig tudja csinálni az akár hónapokig tartó kezelést. Sokkal rosszabb eredménnyel gyógyulnak azok, akik magukba fordulnak, és nem vesznek részt a közösségi életben, mint azok, akik együtt vannak a társaikkal. Utóbbiak többet is mozognak, sőt, még az étvágyuk is jobb, ami szintén hozzásegíti őket a gyógyuláshoz – magyarázta Gáspár Imre szakorvos.
 
Sajtóiroda - SBD