A "gyümölcsösök professzora" 70 éves

2017. március 21. - 16:01 Tudományos tanácskozáson köszöntötték a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének professor emeritusát, Gonda Istvánt. A szakmai körökben a „koronaformák művészeként” emlegetett professzor 70. születésnapját ünnepli.

Kollégái, pályatársai, barátai és tanítványai köszöntötték a tiszteletére rendezett tudományos tanácskozáson Gonda Istvánt március 21-én az egyetem Böszörményi úti campusán. A szakember az Újfehértói Gyümölcskutató Intézetben eltöltött 25 évnyi kutatói pályafutást követően, 1993-ban lett a kertészeti tanszék vezetője, 2013 óta az Kertészettudományi Intézet professor emeritusa.

- Gonda István professzor az egyetem mindhárom küldetését maradéktalanul teljesíti: oktat, kutat és szaktanácsokat ad. Mindemellett pedig egy páratlan személyiség, aki kiteljesedett a nálunk töltött 24 év alatt. Részt vett a kertészmérnöki szak egykori főiskolai, majd BSc- és MSc-képzéseinek elindításában is, valamint teljesen megújította a kar pallagi kísérleti telepének almatermesztését – emelte ki köszöntőjében Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A professzor szakterülete az alma és a csonthéjas gyümölcsfák termesztéstechnológiai fejlesztése, különös tekintettel a koronaformák és a metszésmódok megújítására. A születésnapi konferencián az almaültetvények művelési rendszereinek változását ismertette az elmúlt 50 évből, kiemelve a jelenleg alkalmazott, úgynevezett „szuperorsó” koronaforma előnyeit.

- Ezzel a rendszerrel 40-60 tonna termést érhetünk el hektáronként, ami a maximumot jelenti a kontinentális klíma okozta időjárási szélsőségek mellett. Fő feladatunk most már a termés mennyiségének és minőségének megőrzése – értékelte kutatási eredményeit, illetve a jövő teendőit a professzor, akit a „koronaformák művészeként” is emlegetnek szakmabeli kollégái.

Gonda István több mint 200 tudományos közlemény és 15 könyv szerzője, szerkesztője. Tudományos munkásságát 2012-ben Magyar Felsőoktatásért Emlékéremmel, idén március 15-én pedig Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetéssel ismerték el. Mindemellett a diákok kedvelt oktatója, három alkalommal választották meg az Év Oktatójának.

Sajtóiroda – TH