Hiánypótló nőgyógyászati kezelések

2017. március 17. - 13:39 Hüvelyregeneráló tablettát fejlesztenek a változó korban lévő nőknek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, ahol egy új, Magyarországon még hiányterületnek számító nőgyógyászati urológiai szakrendelés is nyílt.

Beutaló nélkül fogadják a betegeket keddenként a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika új, úgynevezett uroginekológiai szakrendelésén.
- A kifejezés egy összetett betegségkört takar, a kismedencei szervek süllyedésével, a vizelet és széklet inkontinenciával, valamint szexuális diszfunkciókkal foglalkozó szakterület, amely bár a nők jelentős részét érinti, szinte tabunak számít – magyarázza Póka Róbert, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A kismedencei szervek süllyedésével a szülésen átesett nők fele küzd, az életminőséget drasztikusan befolyásoló inkontinencia pedig a nők 36 százalékát érinti. Az időskorú nők körében a vizeletvesztési panaszok gyakorisága akár a 70 százalékot is elérheti.

- Ezekkel a problémákkal régóta foglalkoznak családorvosok, nőgyógyászok, urológusok, fizikoterapeuták is, de Magyarországon hiányzik egy integrált kivizsgálási és ellátási protokoll. Ezen szeretnénk változtatni – indokolja az új szakrendelő létjogosultságát a szakember.

Az Amerikai Egyesült Államokban az orvosok már 2013 óta tehetnek hivatalos uroginekológiai szakvizsgát, hazánkban viszont még gyermekcipőben jár ez a merőben új, de létfontosságú és dinamikusan fejlődő tudományterület. A klinikaigazgató szerint a Debreceni Egyetem úttörő kezdeményezése előremozdíthatja a hazai nőgyógyászati urológiai ellátás egységesítését és a különböző szakágak ismeretanyagának szintetizálását.

- Célunk az, hogy megalapozzuk a debreceni uroginekológia ellátást, ahol a különböző szakterületek specialistái együtt dolgoznak a betegért. Eltökélt szándékunk, hogy nemzetközi színvonalra fejlesszük ez irányú tevékenységünket – jelentette ki Póka Róbert.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika új profiljának kialakítását Takács Péter, az amerikai East Virginia Egyetem uroginekológus professzora segíti, aki egykor Debrecenben élt és szerzett orvosi diplomát. A szakember most egy Fulbright-ösztöndíjnak köszönhetően tért vissza a városba és négy hónapot tölt az egyetemen. A Klinikai Központ keddenkénti szakrendelésére alapvetően a kismedencei szervek süllyedésével és a vizelet visszatartási panaszokkal küzdő betegeket várják.

- Az érintettek egy olyan új típusú ellátási rendszerrel találkozhatnak, amelyben nagy szerepet kap az odafigyelés. Arra törekszünk, hogy a konzultációk olyan mélységűek és annyira alaposak legyenek, hogy nagyon pontos diagnózist tudjunk felállítani, ezáltal a terápia is hatékonyabbá válhat – részletezte Takács Péter.

A professzor a betegellátás és a szakrendelés elindítása mellett tevékenyen részt vesz abban is, hogy Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen jöhessen létre egy olyan képzési központ, ahol szervezett formában oktatják az uroginekológiai ismereteket. Póka Róbert távlati célként fogalmazta meg annak elérését, hogy az uroginekológiát szakképesítésként ismerjék el a hatóságok, és a Debreceni Egyemen jöhessen létre az első Uroginekológia Tanszék.

Ennek egyik első lépéseként Takács professzor a tengerentúlon megszerzett tudását előadások, szakmai gyakorlatok segítségével adja át az egyetem orvostan-hallgatóinak és a Klinikai Központ, valamint a régió érdeklődő szakorvosainak. A négyhónapos ellátási és képzési együttműködésen túl a debreceni és az amerikai egyetem szakemberei egy közös, kétéves kutatási projektet is elindítottak, melynek keretében alapkutatást és klinikai vizsgálatokat is terveznek.

- A férfiaknak szánt potencianövelő tabletták megjelenése óta, a változó korban lévő nők körében felmerült az igény az úgynevezett „hüvelyfiatalító” készítményekre. A Debreceni Egyetem szakembereivel egy olyan alternatív, hormonmentes hüvelyregeneráló készítményen dolgozunk, mely várakozásaink szerint két éve belül, recept nélkül kapható lesz – árulta el Takács Péter. 

A professzor hozzátette: a kipróbáláshoz közeli állapotban van egy olyan komplex étrend-kiegészítő is, amely a szülés után megsérült kismedencei izomzat helyreállításában segít a kritikusnak számító első hat hónapban. A klinikai vizsgálatokban résztvevő nőknél egyszerűen, fájdalommentesen nyomon tudják követni az izmok, kötőszövetek állapotát, egy úgynevezett Mona Lisa Touch nevű készülékkel. Ez az egyik legmodernebb hüvelyi lézer technika, melyet első alkalommal használnak a Klinikai Központban.

A DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika keddi uroginekológiai szakrendelésén beutaló nélkül fogadják a betegeket. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, de a minőségi betegellátás érdekében javasolt, a +3630-456-1173-as telefonszámon, munkaidőben.

Sajtóiroda-MM