Egyetemi kitüntetettek március 15-én

2017. március 16. - 13:49 A Debreceni Egyetem öt munkatársa kapott magas állami elismerést nemzeti ünnepünk alkalmából. A díjazottak a bölcsészettudomány, a műszaki-, az orvos- és a természettudomány, valamint az agrárium elismert szakemberei.

Széchenyi-díjjal tüntették ki Kertész András nyelvészt március 15-én a Parlamentben. A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Német Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Academia Europaea tagja a modern nyelvészeti, illetve tudományfilozófiai gondolkodás európai és hazai kialakításához való hozzájárulás, a nyelvtudomány tudományelméleti megalapozásában elért eredményei, valamint jelentős oktatói, oktatásszervezői, folyóirat-szerkesztői és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként kapta meg a magas rangú elismerést.

Nemzeti ünnepünk alkalmából magas színvonalú munkája, példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese, a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Soltész Pál Péter, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika Angiológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Terápiás Aferezis Bizottság elnöke, a Magyar Aferezis Társaság alelnöke Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a Pesti Vigadóban.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta a néhány nappal ezelőtt elhunyt Süli-Zakar István földrajztudósnak, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézet Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék professor emeritusának, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, a Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegen Nyelvi Intézet Turizmus és Területfejlesztési Tanszék címzetes főiskolai tanárának. A szakember a társadalomföldrajzi kutatások területén elért kimagasló, számos területre kiterjedő eredményei, valamint a hazai és külhoni magyar nyelvű tudományos utánpótlás-nevelés iránt elhivatott oktatói munkája elismeréseként kapta meg a díjat. Süli-Zakar István halála előtt még örömmel értesült a részére adományozott kitüntetésről. A díjat családja egy későbbi alkalommal veszi át.

Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést adományozott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója, március 15-e alkalmából Gonda Istvánnak, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet professor emeritusának. A szakember a gyümölcstermesztés gyakorlati kutatásában és az egyetemi oktatásban több mint négy évtizeden át végzett kiemelkedő élettevékenységének elismeréséül kapta a díjat.

 

Sajtóiroda - TH