Az Odüsszeiát hozza el a DESZínház

2017. március 16. - 09:02 Kirké avagy kalandozások a disznóólban címmel lép legközelebb színpadra a Debreceni Egyetemi Színház társulata. A darab az Odüsszeia egyik állomását dolgozza fel, az előkészületek pedig egészen 2015 decemberéig nyúlnak vissza.
- Műhelymunkaként kezdtük el próbálni, akkor még mi magunk sem tudtuk, hova növi ki magát a darab. Az idő múlásával a létszám is fogyatkozott, ami természetes az egyetemi színházi közegben – nyilatkozta az unideb.hu megkeresésére a darab rendezője, Formanek Csaba. A 2015 decembere óta zajló próbafolyamat során a szabadság és az anyagi függőség viszonyait vizsgálta a társulat, egészen egyedi és különleges köntösbe burkolva.
 
- Egy kísérleti előadásról van szó, ami országszerte helytállt, különböző színházi fesztiválokon is bemutattuk – tette hozzá a DESZínház vezetője, Lakó Zsigmond.
 
 
A több mint száz tagot számláló DESZínház különlegességét és egyediségét az adja, hogy ernyőszervezetként működik, vagyis az egyetemen működő irodalmi köröket és a színházi társulatokat is összefogja. Az elsődleges profil a színház, de rengeteg egyéb programjuk is van. A profiljukban van angol nyelvű színjátszás, egy időben franciául és olaszul is előadtak.
 
- Miután a hallgatók végeznek, nem feltétlenül maradnak bent a rendszerben, de akadnak idősebb tagok, akik a végzés után maradtak játszani – tette hozzá a vezető. Elmondta, hogy hozzájuk bárki csatlakozhat, nem feltétel az előképzettség. Vannak nyílt tréningjeik, amelyek segítenek a hallgatóknak magabiztosabbá válni, hiszen kipróbálhatják magukat számukra ismeretlen, életidegen szituációkban is. Aki itt jól érzi magát, és marad, az később az előadások létrehozásában is részt vehet.
 
A Kirkét a budapesti és a székesfehérvári közönség is megtekinthette, és a rendező elmondása szerint eddig mindenhol pozitívan fogadták, bíznak abban, hogy csütörtökön a Nagyerdei Víztoronyban is sikerük lesz.
 
Sajtóiroda - SBD