Egyetemi ünnepség március idusán

2017. március 14. - 15:26 A debreceni diákság hőstetteit is felidézte beszédében Jávor András rektorhelyettes az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Aulájában tartott ünnepi megemlékezésen.

- Amikor hősökről, az általuk végrehajtott tettekről beszélünk, óhatatlanul a régmúlt idők nagyjai, harcosok és mártírok jutnak eszünkbe. A világ és a magyarok történelme is tele van hősökkel, mártírokkal, áldozatokkal. Általuk elevenedik meg a múlt, köréjük szerveződik az emlékezet, a felejtés, ők szolgálnak erkölcsi példaként, vagy elrettentő tanulságul – fogalmazott a március 14-ei ünnepségén mondott beszédében Jávor András.

Az egyetem általános rektorhelyettese kiemelte a Debrecen Református Kollégium diákjainak hőstetteit.

- A ’48-as debreceni kollégisták talpig feketében mentek harcba, és az elit gyalogos alakulatok, a gránátosok tábori sapkáját viselték. Ez nem volt teljesen szabályos, viszont a tipikus és egyedi öltözék, bárhol azonosította viselőjét, elárulva debreceni eredetét. Ez az alakulat kitett magáért, dicsőséget szerezve a honvéd névnek a szabadságharcban… A névtelenség hősei ők, akik hősök a névtelenségben. Akik vállalták úgy is forradalmi útjukat, sorsukat, hogy nem tudták, mi lesz fejfájukra írva, sőt azt sem, hogy lesz-e egyáltalán fejfájuk. Túlléptek minden gáton, egyéni érdeken, és a köz érdekével azonosultak. ’48 hősei egyszerűen, de csupa nagybetűvel BÁTRAK és HŐSÖK voltak – hangsúlyozta.

- Mit mond 1848 emléke a ma emberének? Mit jelent a ma ifjúságának a nemzeti identitás, a hazaszeretet mára sokakban kiüresedett fogalma? Szerintem példát az, hitet és a magyarság reményét – zárta ünnepi beszédét Jávor András.

Az egyetemi ifjúság nevében Bognár István Ádám köszöntötte az ünnepség résztvevőit. A Hallgatói Önkormányzat elnöke a forradalom és szabadságharc történetét elsősorban Debrecen és az itteni diákság közreműködésének szemszögéből idézte fel, eljutva egészen 1849. október 6-ig, amikor – ahogy fogalmazott - „a magyarok Golgotáján” vértanúhalált halt az aradi tizenhárom.

Az Aulában rendezett ünnepségen Bartha Elek rektorhelyettes elismeréseket, díjakat adott át. A legkiválóbb dolgozóknak több éven át nyújtott kimagasló teljesítményükért az egyetem rektora Kiváló Dolgozó kitüntetést adományozott, azok az oktatók, kutatók, dolgozók pedig, akik feladataikat kiemelkedő hozzáértéssel és szorgalommal végzik és az egyetem közéletében aktív tevékenységet fejtenek ki, Elismerő oklevelet vehettek át. Az ünnepi megemlékezés végén az Alföld Színpad tagjai idézték fel a 169 évvel ezelőtti események hangulatát.

Március 15-i évfordulóra emlékezve az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egy napra ismét megnyitotta Forradalmi Teaházát a Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár előterében. A betérőket korabeli zene és hangulat várta, ahol a forradalom híreit lapozgatva fogyaszthatnak el egy pohár teát és egy-egy Kossuth-kiflit.

Sajtóiroda - BZs