Visszatért a sellőlány az egyetemre

2017. március 09. - 11:51 Még csak január végén vette át biológus diplomáját a Debreceni Egyetemen Senánszky Petra többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyosúszó, máris visszatért az alma materbe, ő volt ugyanis az Olimpiai Akadémia programsorozat legutóbbi előadója.
A kilencszeres felnőtt világ- és háromszoros Európa-bajnok, kétszeres junior világ- és Európa-bajnok, mindemellett világcsúcstartó és országos bajnok Senánszky Petra az uszonyosúszást mint sportágat ismertette meg az érdeklődő hallgatókkal a Debreceni Egyetem sporttémájú programsorozatának március 8-ai előadásán.
 
A sellőlány bemutatta a víz alatti tevékenységek szövetségét (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques, vagyis CMAS), és elmondta, hogy mennyire színes is ennek a világnak a palettája. Van például tájékozódási búvárúszás, víz alatti hoki, vagy szabadtüdős búvárúszás (apnea) is, utóbbin belül két változat is létezik. A statikus apneát – amikor a búvár egy helyben lebegve a leghosszabb időt tölti a víz alatt egy lélegzettel – már Petra is kipróbálta, személyes rekordja 3 perc 45 másodperc.
 
 
A rendezvénysorozat korábbi vendégei mind olimpikonok voltak, így Senánszky Petra előadása elsőre „kakukktojásnak” tűnhet, de a sportoló elárulta, hogy valójában miért nem az.
 
- Ha Budapest adott volna otthont a 2024-es olimpiának, rendezőként három sportágat tehetett volna be a versenyszámok közé. Mivel az uszonyosúszás kifejezetten népszerű Magyarországon, ráadásul a hazai versenyzők világviszonylatban is kiemelkedően teljesítenek, elképzelhető, hogy ez lett volna az egyik ilyen szám, ami feltűnik az ötkarikás játékokon – magyarázta a bajnok.
 
Hozzátette: bár sajnálja, hogy a főváros visszalépett a pályázattól, de az ő szempontjából még nincs minden veszve. Ha Párizsban lesznek az ötkarikás játékok, nem kizárt szerinte, hogy ők is belerakják ezt a sportágat a programba, a már korábban emlegetett szövetség, a CMAS ugyanis francia, így ott is nagy rajongótábora van az uszonyosúszásnak.
 
 
Kérdésünkre elárulta, szokatlan, hogy már nem kell bejárnia előadásokra, de nem csak ezek, hanem az egyetem hangulata is hiányzik neki. Igaz, ha minden a tervek szerint megy, akkor hamarosan ismét a Debreceni Egyetem hallgatói között tudhatja magát, szeptemberben ugyanis mindenképp el akarja kezdeni a kétéves szakfordítói képzést.
 
Sajtóiroda - SBD