Könyvadomány a Brit Nagykövetségtől

2017. március 09. - 12:52 Csaknem 600 könyvből áll az a gyűjtemény, amelyet Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége ajándékozott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának, valamint a Debreceni Nyári Egyetemnek.

Az adományt Caitlin Jones brit nagykövethelyettes hozta el Debrecenbe március 8-án.A nagykövethelyettes először magyarul köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy Debrecen különleges helyet foglal el a jelenlegi nagykövet szívében. (Iain Lindsay nagykövet egy hónapig tanult tavaly Debrecenben magyarul a Debreceni Nyári Egyetemen.)

Ezután angolul folytatva megosztotta a jelenlévőkkel, hogy több mint 600 könyvet adományoznak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, illetve a Debreceni Nyári Egyetem számára. A köteteket 17 évig gyűjtötték, de a diplomáciai testület költözése miatt szelektálniuk kellett, így sok kötet került ki a gyűjteményből. Elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy a könyvek a Debreceni Egyetemet gazdagítják, és reméli, hogy az egyetemi polgárok jó hasznát veszik majd a gyűjteménynek. Ezután kitért a kapcsolatokra, hiszen a Debreceni Egyetemen tanulnak brit diákok, a városban vannak brit cégek, és London közvetlen repülőjárattal elérhető már. Hangsúlyozta, hogy a Brexit nyomán új stratégiát alakít ki az Egyesült Királyság: fontosnak tartják a kétoldalú kapcsolatok megerősítését, illetve az egyetemi együttműködéseket.

A könyveket Karácsony Gyöngyi, az egyetemi könyvtár főigazgatója, illetve Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója vette át. Karácsony Gyöngyi a felhasználók nevében megköszönte az adományt, és emlékeztetett, hogy az egyetemi könyvtár fennállásának kezdetén több gyűjteményt kapott vagy vásárolt fel – ily módon a hasonló adományok képezik a könyvtár alapját. Szaffkó Péter elmondta, a Debreceni Nyári Egyetem nagyon büszke a híres diákjára, de a kapcsolatok a brit képviselettel korábbra nyúlnak vissza.

Ezután a nagykövethelyettes meglátogatta az egyetemi rögbi csapatot, mivel a rögbi a kedvenc sportja. A csapat jelenleg 25 fővel képviseli az egyetemet az Egyetemi Főiskolai Bajnokságon, a fiúk között pedig több külföldi diák is játszik.

A debreceni program a város, majd az egyetem vezetőivel való egyeztetéssel zárult. A Debreceni Egyetem részéről Bartha Elek oktatási rektorhelyettes tájékoztatta a nagykövethelyettest a szakokról és a képzésekről, arról, hogy hány brit diák tanul jelenleg az intézményben, milyen intézményközi kapcsolatok léteznek az Egyesült Királyság egyetemeivel. Beszéltek a további együttműködési lehetőségekről, illetve azok szorosabbra fűzéséről.

Gregán Orsolya az Innovációs Ökoszisztéma Központ részéről az egyetemi innovációról és a start-up vállalkozások helyzetéről egyeztetett a nagykövethelyettessel. Vázolta az egyetemi inkubációs programot, illetve a projektalapú együttműködési lehetőségeket. A diplomata támogatásáról biztosította az intézményt az innovációs fejlesztések területén, további együttműködéseket szorgalmazva.  

Pogány Emese