Madárékszer a tudomány szolgálatában

2017. március 01. - 16:31 A tavaszi szemeszter kezdetén ötödik alkalommal szervezett nyilvános madárgyűrűzést a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága.

A hallgatók környezettudatos szemléletét formáló csapat fontosnak tartja, hogy minél színesebb programok keretében ismertessék meg az egyetemistákkal közvetlen élőkörnyezetüket. A március 1-i gyűrűzésen az év madarát is sikerült befogni.

- Hosszú évek óta törekszünk arra, hogy kiváló szakmai kapcsolataink segítségével, szakemberek bevonásával minél érdekesebb programokat szervezzünk a hallgatóknak. A madárgyűrűzés szakszerű bemutatásában a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársai vesznek részt évek óta. A program népszerűségét mutatja, hogy a hideg, esős idő ellenére is nagy volt az érdeklődés - fogalmazott Szilágyi Eszter, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

A szakszerű madárgyűrűzés rejtelmeibe Juhász Lajos tanszékvezető vezette be az érdeklődőket. Széleskörű ismeretei és hosszú évek kutatómunkájának tapasztalataiból merítve mutatta be a madárgyűrűzés folyamatát, a madarak természetes élővilágát.

- A mai madárgyűrűzés során 5 olyan faj példányait fogtunk be, amelyek télen is a campuson élnek, és a bizottság által gondozott etetőkből táplálkoznak. Legnagyobb számban a széncinegék vannak, de találkoztunk ma barátcinegével, csuszkával, mezei verébbel és 2017-ben az év madarának választott tengeliccel is – mondta Juhász Lajos tanszékvezető.

A Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársai egy speciális madárfogó hálót feszítettek ki már kora reggel az Egyetem téren, az Országh László sétány mellett található madáretetőknél. Ezzel a módszerrel sikerült befogniuk madarakat, amelyek gyűrűt is kaptak. A szakemberek által rögzített adatokat egy online adatbázisban rögzítik, amely így kutatási célokat is szolgál.
A tavaszi szemeszter a továbbiakban is tartogat kiváló programokat a környezet–  és természetvédelem iránt fogékony hallgatóknak. A Zöld Pont Iroda minden héten öko-estekkel, kiállításokkal várja az érdeklődőket.

A Föld Órájához kapcsolódó programok mellett pedig áprilisban ismét lesz Nagytakarítás a Debreceni Egyetemen.

DEHDK Sajtóiroda - SZB
Fotó: Kálvári Múzsa