Dél-Afrikában is népszerű Debrecen

2017. március 01. - 16:51 Az egyetem képzési kínálatával és a Stipendium Hungaricum nyújtotta ösztöndíj-lehetőségekkel ismerkedtek, valamint az itt tanuló dél-afrikai diákokkal is találkoztak a távoli országból érkező rangos delegáció tagjai a Debreceni Egyetemen.

A következő tanévtől legalább 100 fő tanulni vágyó hallgatót vár Magyarország a Dél-afrikai Köztársaságból. A diákok a magyar kormány támogatásával, a Sipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében tanulhatnak hazánkban. A delegáció a Debreceni Egyetem kínálatáról tájékozódott március 1-i látogatása során.

- A Debreceni Egyetem képzései nemzetközileg ismertek és elismertek, emiatt egyre népszerűbbek a külföldi hallgatók körében. Jelenleg 105 ország több mint négyezer hallgatója tanul a 14 kar által kínált több mint 50 angol nyelvű szakon – mondta az unideb.hu portálnak Bartha Elek, aki a delegációval folytatott megbeszélés során ismertette az egyetem nyújtotta lehetőségeket. Az oktatási rektorhelyettes kiemelte: a kapcsolat nem újkeletű, hiszen már korábban az egyetem közösen pályázott a Dél-afrikai Köztársasággal az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási programban, ami a jövőben oktatóknak, hallgatóknak egyaránt lehetővé teszi, hogy tudományos munkájukat az afrikai országban folytassák.

- A Stipendium Hungaricum pályázattal jelenleg 410 hallgató tanul az egyetemen, ezt a létszámot növelhetik majd a következő tanévtől érékező dél-afrikai diákok. Reményeink szerint az országosan felvehető 100 hallgató jelentős százaléka a Debreceni Egyetemet választja majd, amire az általunk nyújtott legnagyobb hazai képzési kínálat lehet a garancia – hangsúlyozta Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.

A delegáció debreceni látogatása során találkozott az itt tanuló dél-afrikai, angolai és nigériai diákokkal is.

Sajtóiroda – BZs