Csúcstechnika az öregedéskutatásban

2017. február 22. - 13:32 A legmodernebb nanostring technológiával felszerelt laborban keresik a „fiatalság titkát” az ország egyetlen Gerontológia Tanszékén. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán az öregedés folyamatait kutatják, és forradalmi eredményekre számítanak.

- Az öregedést megállítani nem lehet, lassítani viszont igen. Az egészséges táplálkozásnak, a fizikai aktivitásnak és a gondolkodásmódnak kulcsfontosságú szerepe van a folyamatban, de ezt már fiatal korban el kell kezdeni. Az öregedés ugyanis annak ellenére, hogy ez nem látszik, valójában már a fogantatás pillanatában elkezdődik – árulta el Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja.
A magyar nők születéskor várható élettartama 79 és fél év, a férfiak alig több mint 72 évre számíthatnak, és a legtöbb embert élete második felében már betegségek kínozzák. A szakember szerint nem törvényszerű, hogy ez így legyen.

Az okok feltárását és a megoldást a Debreceni Egyetem Gerontológia Tanszékén keresik, mely hazánk egyetlen öregedéskutatással és oktatással foglalkozó tanszéke. A professzor szerint az itt folyó tudományos munkának köszönhetően az Egészségügyi Kar néhány éven belül Egészségtudományi Karrá válhat.

- Ezt a célt szolgálja, és tudományos hátterünket erősíti a kar egyik legnagyobb beruházása, a Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratórium létrehozása, mely 150 millió forintos pályázati forrásból valósul meg – mondta el a szakember.

Az idén kialakításra kerülő kutatólaborban többek között az epigenetikai szabályzással kapcsolatos gerontológiai alapkutatásokra nyílik majd lehetőség. A tudósok arra szeretnének választ kapni, hogy mely tényezők vannak hatással a DNS-állományra, és lassítják, vagy éppen gyorsítják az öregedés folyamatát. Az alkalmazott tudományos vizsgálatok fókuszterületei az öregedés fizikai aktivitással és funkcionális élelmiszerek való kapcsolatai lesznek. Az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetével együttműködve például azt kutatják majd, hogy a különböző sporttevékenységek a fiatalok és az idősek estében, molekuláris szinten milyen változásokat hoznak létre a szervezetben.

A másik fő kutatási terület a táplálkozás és az öregedés lassításának összefüggéseit tárja fel. A vizsgálódások kifejezetten a funkcionális, vagyis tápláló és egészségmegőrzés szempontjából jótékony hatású élelmiszerek hatásaival foglalkoznak majd. Ebben a kutatásban hangsúlyos szerepet kapnak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei is. Az infrastrukturális fejlesztések következő lépéseként további laboratóriumi egységek kialakítását tervezik az intézményben: egy fiziológiai vizsgálatokra alkalmas helyiséget, pszichológiai labort, valamint ájurvéda kutató labort is szeretnének létrehozni.

A Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratóriumban egy olyan korszerű műszert használnak majd tudósok az öregedési folyamatok feltérképezéséhez, mellyel a kutatások élvonalába tartozó eredményeket is produkálhatunk.

- Az úgynevezett nanostring-technológiával működő nCounter FLEX nevű készülék nemzetközileg is unikális, itthon pedig elsőként a Debreceni Egyetemen válik elérhetővé. Ráadásul a különleges berendezést mi használjuk majd első alkalommal öregedéskutatási vizsgálatokra, így úttörő eredmények elérésére számítunk – hangsúlyozta Semsei Imre.
Hozzátette: a molekuláris biológiai kutatások területén rendkívülinek mondható készüléket betegségek diagnosztizálására is lehet majd használni, előrelépést jelenthet például a mellrák diagnosztikájában.

A műszerrel a szakemberek mostantól bizonyos sejtalkotók olyan mennyiségi és minőségi vizsgálatát tudják elvégezni a Debreceni Egyemen, melyre korábban nem volt lehetőségük. Egy adott reakcióban például nemcsak egy, hanem akár 800 gén vizsgálatára nyílik lehetőség. Emellett a kutatók a készülék használatával bármilyen változással járó folyamat molekuláris szintű vizsgálatát meg tudják valósítani. A gyógyszerhatások, bizonyos kezelések hatásai mellett megfigyelhetővé válik az is, hogy pontosan milyen molekuláris folyamatok játszódnak le az öregedés során.

- A nyíregyházi Egészségügyi Kar már most a gerontológia hazai központjának számít, a Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratórium pedig az öregedéskutatás fellegvárává teheti az intézményt. Az itt zajló oktató- és kutatómunka is hozzájárulhat az Európai Unió azon céljához, hogy 2020-ra 2 évvel emelkedjen az egészségben eltöltött átlagéletkort – fogalmazott a dékán. Semsei Imre megjegyezte: az AGE Platform nevű, idősekért tevékenykedő brüsszeli szervezetben Magyarországot a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának Gerontológia Tudományos Koordinációs Központja képviseli.

Sajtóiroda-MM