Együtt a Ganzzal: ipar és innováció

2017. február 21. - 15:44 A hazai ipar nagy múltú vállalatával, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft-vel kötött együttműködési keretmegállapodást a Debreceni Egyetem. A cég az egyetemre bízza a Láng Gépgyár egyedülálló hagyatékát.

- Két emblematikus partner talált most egymásra, hiszen a Ganz az ipartörténetben, a Debreceni Egyetem pedig a felsőoktatás történetében meghatározó. Ezzel a kapcsolattal az ország ipartörténeti aranykora is megelevenedik – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor az együttműködési megállapodás február 21-ei aláírásán a Debreceni Egyetem.

A rektor kifejtette, hogy az intézmény jelenleg egy nagyon dinamikus fejlődési fázisban van gazdasági, oktatási és kutatási szempontból egyaránt, ugyanakkor a regionális munkaerőpiac által támasztott igények miatt a műszaki-informatikai terület jelentős fejlődési pálya előtt áll.

- Abban bízunk, hogy a Ganz tapasztalatainak és szakembergárdájának köszönhetően nagy lendületet vehet a műszaki képzésünk fejlesztése. A közös munka az oktatás mellett az innovációt is érinti, hiszen egy olyan vállalatról van szó, amelynek fejlődése alapítása óta a cég által bejegyzett találmányokhoz kötődik. A gépész- és villamosmérnökök képzése mellett kutatás-fejlesztés megoldások létrehozásában és piacra vitelében is számítunk a cég támogatására. Olyan jól strukturált és több rétegben megvalósuló együttműködést szeretnénk a Ganzzal, mint amilyet a gyógyszer- és élelmiszeriparban is kötött már az egyetem. Úgy gondolom, hogy a Debreceni Egyetem körüli jól működő vállalati-egyetemi együttműködési rendszernek egy új szegmensét tudjuk létrehozni ezzel a megállapodással – mondta el Szilvássy Zoltán rektor.

Szitár-Csanádi Attila, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. igazgatója kiemelte, hogy a vállalat életében mindig is fontos szerepet játszott az egyetemekhez fűződő kapcsolata, hiszen  olyan világhírű szakembereik oktattak annak idején a műszaki egyetemen mint Bánki Donát és Csonka János.

- Az együttműködés mindkét fél számára előnyös, hiszen a hallgatók olyan tudásra és tapasztalatra tehetnek szert, amely gyakorlati körülmények között jön létre. Az ipar pedig olyan szakembert kap, akik képesek arra, hogy még modernebb, a kor követelményeinek megfelelő, innovatív termékeket létrehozásával tovább vigyék ezt az iparágat. A Ganz EEG tulajdonosa egy világcég, a Rosatom, amely új lehetőségeket nyitott meg a magyar vállalatnak az atomenergetikához kapcsolódó beruházások terén, reméljük ez az egyetem műszaki képzéseink fejlesztéséhez is hozzájárul majd – fogalmazott Szitár-Csanádi Attila.

Az igazgató hozzátette, hogy hatalmas gondot jelent a cég számára a szakemberek elöregedése, ezért a közös munkán keresztül olyan fiatalokat szeretnének behozni az iparba, akik tudják folytatni az új technológiák létrehozását.

Az 1844-től működő vállalat Ganz Ábrahám kéregöntéses technológiájától kezdve folyamatosan új találmányokkal jelent meg az iparban, úgy mint a Zipernovszky és Bláthy átlal tervezett váltóáramú transzformátor, Kandó Kálmán villamos mozdonya, illetve a Jendrassik-motor. Az 1929-es gazdasági világválság után az Egyiptomban induló jelentős öntözési programhoz szállított szivattyútelepeket a cég, ugyanakkor keresettek voltak a Ganz gáz- és vízturbinái, teherdarui is. Az utóbbi években az orosz anyavállalat, a Rosatom révén az atomerőművek építésében vett részt a vállalat Fehéroroszországtól Törökországig, de van egy innovatív mini vízerőművük is. A konténerben szállító berendezés 32 nap alatt a világ bármely pontján üzembe helyezhető.

Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja szerint az együttműködés megfelelő tudásbázist jelenthet a karon folyó gépészmérnöki és mechatronikai alap- és mesterképzések továbbfejlesztéséhez, valamint korszerű gyakorlati lehetőséget biztosít a hallgatók számára.

Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja kiemelte, hogy a gépipar mellett más területeken, így például az orvostudományban is vizsgálják majd az együttműködési lehetőségeket, hiszen ma már az orvosi képalkotástól a különböző radiokémiai terápiákig a gyógyászat több területén használnak izotópokat.

Kóti Lóránd, a Ganz EEG kommunikációs vezetője a tájékoztatón felidézte, hogy a cég 2012 tavaszán vette át megőrzésre a magyar ipartörténet kiemelkedő szereplőjének, a Láng Gépgyár mintegy 60 köbméternyi bedobozolt tervdokumentációját. A tervtár felöleli az 1868-ban alapított Láng Gépgyár valamennyi termékének, köztük gőzgépek, dízelmotorok, turbinák tervrajzait. A most aláírt együttműködési keretmegállapodással a Ganz a teljes tervanyagot felajánlotta a Debreceni Egyetemnek, hogy a hagyaték feldolgozásával és digitalizálásával közösen őrizzék meg a szellemi örökséget az utókornak.

Sajtóiroda - TPL