Lufikkal a beteg gyerekekért

2017. február 14. - 13:02 Jókívánságokkal teli lufik repültek fel a Klinikán a betegek világnapja alkalmából. A „Hallják meg az égiek kívánságainkat” rendezvényen egészséges és beteg gyerekek közösen hívták fel a figyelmet a gyermekgyógyászat fontosságára.
„Sok egészséges és boldog percet kívánok!” – ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel teli, lila lufik repültek fel a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéke előtt február 14-én délelőtt. Az egyetem óvodásai, valamint a tanszék korábbi és jelenlegi betegei mintegy 200 lufit engedtek el.
 
- Az észak-alföldi régióban nincs másik ilyen intézmény, mint a miénk, ennek megfelelően évente úgy 100-120 új beteg kerül be hozzánk – tájékoztatott Kiss Csongor tanszékvezető. Nagyobbik felük leukémiás daganatos megbetegedéssel, kisebbik felük pedig súlyos vérzékenységgel, vérszegénységgel. Utóbbiak döntő többségét meg tudják gyógyítani, a daganatos betegségben ma Magyarországon körülbelül 80 százalékos a sikerarány, amit a tanszékvezető nagyon szép eredménynek tart.
 
 
- Nyilvánvalóan nem lehetünk ezzel elégedettek, még akkor sem, ha korábban ez az arány pont a jelenlegi reciproka volt, vagyis 20 százalék volt a gyógyulási arány. Nem csak a magyar gyermekonkológusok, hematológusok, hanem a külföldi szakemberek közössége is arra törekszik, hogy a következő néhány évtized alatt éppoly kevéssé lehessen belehalni gyerekkori daganatos betegségbe, mint akár egy tüdőgyulladásba – hangsúlyozta Kiss Csongor. Elmondta: az osztályon a létszám mindig változó, de általában 13-15 gyerek a fekvőbeteg, a napi szakrendeléseken pedig körülbelül 30-an vannak.
 
A tanszéken működő Leukémiás Gyermekekért Alapítvány már 27. éve támogatja a tanszék munkáját, illetve a jótékonysági események szervezéséből is kiveszik a részüket.
 
 
- Mivel az alapítvány tagjai is itt dolgoznak, azonnal látjuk, mire van szükség, miben kell segíteni, az egyszer használatos eszközöktől kezdve a tisztítószereken át a komfortos szobákkal bezárólag – sorolta Hetey Attiláné.
 
Az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: az alapítvány bevételének a döntő többsége az adók 1 százaléka, de vannak rendszeres támogatók is, akik között nem csupán helyi vállalkozásokat találni, hanem a Debreceni Egyetem hallgatói is rendszeresen adakoznak. Hozzátette: a külföldi egyetemisták is milliós nagyságrendben gyűjtenek a számukra, így az éves költségvetésük 30-35 millió forint körül is mozoghat.
 
Az alapítvány ezen felül a Debreceni Egyetem óvodájával is szoros kapcsolatot ápol. - Több foglalkozást is tartunk, amelynek a célja, hogy a gyerekek elfogadóbbak legyenek a beteg társaikkal szemben. Hiszek abban, hogy ezekből a gyerekekből odafigyelőbb felnőttek lesznek – jegyezte meg Hetey Attiláné.
 
Sajtóiroda – SBD