Metszésről elméletben, gyakorlatban

2017. február 13. - 15:58 Gazdafórumot rendezett a Debreceni Egyetem agrárkara és a Partium-Debrecen Agrárklub Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen, ahol a gyümölcstermesztés aktuális kérdéseit elméletben és gyakorlatban is áttekintették.

Zsúfolásig megtelt a Partiumi Keresztény Egyetem előadója február 11-én, csaknem száz gazda érdeklődött a gyümölcsfák szakszerű téli metszése iránt. A Gazdafórum résztvevőit Kátai János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára köszöntötte.

Az intézmény professor emeritusa, Gonda István átfogó előadásában kitért azokra a legfontosabb tényezőkre, amelyekkel lehetővé válik a minőségi gyümölcs előállítása. Felhívta a figyelmet, hogy a megfelelően kialakított és fenntartott koronaforma optimális növekedést és termést eredményez, ami magas bevételhez juttatja a termesztőt.

A professzor képekkel illusztrálta, hogy metszetlen fák esetében milyen különbségek lehetnek a termesztett gyümölcsfajoknál és -fajtáknál. Kiemelte, hogy a termesztők sok esetben érzelmi alapon döntenek, nem tudatos a metszéssel kapcsolatos beavatkozások alkalmazása, ami egyre nagyobb nehézségeket okoz a későbbiekben. Az előadásban bemutatott diákon olyan fitotechnikai beavatkozások és hibák kerültek előtérbe, amelyeket már fiatal, két-három éves gyümölcsfáknál kezelni kell, mivel azokat évek múltával már sokkal nehezebb korrigálni.

A telepítés helyének adottságairól, a napjainkban perspektivikusnak tekinthető fajokról és fajtákról, a speciális beavatkozási eljárásokról, illetve a biogyümölcs-termesztés lehetőségeiről, nehézségeiről is faggatták a partiumi gazdák a Debreceni Egyetem szakembereit. A kérdésekre Gonda István professzor és Dremák Péter, a Kertészettudományi Intézet tanársegédje adta meg a szakszerű válaszokat.

Az előadást követően a gyakorlatban is bemutatták az elhangzottakat, Árpád községben, Filep Ferenc tiszteletes birtokán tartottak metszési bemutatót. A program végén a résztvevők döntöttek arról, hogy a korábbi évekhez hasonlóan – amennyiben igény lesz rá –, a Pallagi Kísérleti Telep gyümölcsöseiben megismétlik majd a gyakorlati bemutatót.

 

Sajtóiroda