Hangverseny régi ismerősökkel

2017. február 10. - 09:28 Kamarazenei esttel folytatódott az Universitas Hangversenysorozat, ahol egy régi oktató és egy korábbi hallgató is újra a Liszt terem színpadára állt.
Haydn és Mendelssohn is felcsendült 2017 első Universitas hangversenyén a Kanyó Dávid (fuvola), Rohmann Ditta (gordonka) és Mali Emese (zongora) triónak köszönhetően február 9-én este. A fellépő vendégművészek nem voltak teljesen ismeretlenek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara számára, hiszen Kanyó Dávid itt tanult, míg Rohmann Ditta három és fél évig oktató volt az intézményben.
 
- Nosztalgikus érzés volt visszajönni ide. Van valami különleges, családias hangulat az egyetemen, azt érzem, itt összetartanak az emberek, ez Budapesten hiányzik – mondta a volt oktató. Hozzátette: mióta elment, nem először játszik Debrecenben, koncertjeire mindig eljönnek a régi kollégái, diákjai.
 
A Zeneművészeti Kar olyan koncertsorozatokat is szervez, amelyeken kizárólag hallgatók játszanak.
 
- Rendkívül fontosnak tartjuk ezeket a fellépéseket hozzárendelni a képzéséhez, hiszen az előadóművészethez hozzátartozik a színpadbiztonság elérése is. Az az ars poeticánk, hogy az itt élő zenészek mutassák meg magukat a debreceni közönségnek, ami egy művész természetes vágyaihoz hozzá is tartozik – vallja Váradi Judit dékányhelyettes.
 
Szívesen gondol vissza a Debreceni Egyetemen töltött éveire Kanyó Dávid, aki elárulta: mindig megdobban a szíve, amikor Debrecenben játszik.
 
 
- Amíg itt tanultam, a Hallgatói Önkormányzat elnöke is voltam, így a többi kart is megismertem, jó kapcsolatot alakítottam ki velük – meséli a fuvolaművész, aki elmondta, hogy a debreceni fuvolás társadalmat a Zeneművészeti Karon tanító Matuz István neve fémjelzi, és kizárólag miatta döntött úgy, hogy itt folytatja a tanulmányait, és nem Budapesten.
 
Az Universitas Hangversenysorozat február 16-án folytatódik, ekkor a DE Zeneművészeti Kar hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a Liszt teremben.
 
Sajtóiroda - SBD