Amitől más a Debreceni Egyetem

2017. február 06. - 09:20 A Debrecen Televízió főszerkesztője, Vida Gyula készített a DE rektorával nagyinterjút, melyben az intézmény képzési és ipari stratégiája mellett a közelgő rektorválasztásról is szó volt. Az interjút a februári Korzó magazin és a dehir.hu híroldal közölte.

Sokoldalú, innovatív, merész és karakteres. Ilyen az egyetem. S a rektor is, Szilvássy Zoltán, aki kutat és oktat, szabadalmait az ipar használja, emellett dobol, hegedül, meccsre jár, miközben
az ország legnagyobb költségvetésű egyetemét irányítja – olvasható a Debreceni Korzóban megjelent cikk bevezetőjében.

- Olyan területek fejlődtek hirtelen nagyot, amelyek előtte nem is voltak az egyetemen. Például fókuszterületünk lett az egészségipar, de hangsúlyosan megjelent a sport és a rekreáció is. Elindítottuk a sportközgazdász-, a sportmérnöki, a tornatanár- és az edzőképzést, valamint meghirdettük a régóta várt gyógypedagógia szakot. A másik fontos terület a mezőgazdaság: elismert vállalatok találták meg nálunk azokat a lehetőségeket, amelyekkel az állattenyésztés és a növénytermesztés más szintre juthat. A célunk az, hogy a világ összes felsőoktatási intézményét tartalmazó rangsorban az első kétszázban legyen benne a Debreceni Egyetem – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor.

A rektor kiemelte a Debreceni Egyetem szoros kapcsolatát a térség iparvállalataival, valamint az intézmény saját bevételeinek növelését célzó tevékenységeit.

- A Debreceni Egyetemről azt is el lehet mondani, hogy nyitva áll az ipar számára. Az egész észak-kelet magyarországi régió, sőt a határon túli területeken élők is úgy tekintenek az egyetemünkre, mint a régió kulturális központjára. Hogy ez így maradjon, abban fontos a Zeneművészeti és a Bölcsészettudományi Kar, de az is, hogy az egyetem a saját bevételeit növelni tudja. A jövőben bevételek nem csak a külföldi hallgatók tandíjából vagy a nagyszámú klinikai vizsgálatokból lesznek: pár éven belül a Debreceni Egyetem mint gyártó jelenik majd meg a különböző piacokon. Így jutunk el oda, hogy hiába szűnnek meg az uniós támogatások, a gyártásból származó saját bevételünk stabil működést eredményez. Én abban a reményben indultam neki a 2013–2017-es ciklusnak, hogy az egyetemet sikerül erre a pályára állítani. A bevételek alakulása, a külföldi hallgatók létszámnövekedése és az, hogy a klinikai vizsgálatok bevételei 300 millióról másfél milliárdra nőttek, mindenképpen optimizmusra adnak okot – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

Az interjúban szóba került az egyetem elmúlt években kialakult arculata, melyet többek között olyan rendezvények fémjeleznek, mint például a yoUDay.

- Ha csak bejárnak az előadásokra, és kapnak egy jó, vagy éppen rossz vizsgajegyet, a hallgatók akkor is kötődnek az intézményhez. De akkor mennyire kötődnek, ha egy ilyen frenetikus közös élményben lehet részük! 30 ezer hallgatónk van, ami nem kevés, és egy ilyen rendezvényt, mint a YouDay, nem lehet létrehozni nélkülük – csak velük. Az összetartozás különleges emocionális élménye összekovácsol minket hosszú-hosszú időre, valószínűleg az egész életre. Az egyetemek a világ legrégebben működő, legstabilabb intézményei. Arra valók, hogy értéket hozzanak létre. Az értékeket pedig az emberek hozzák létre. Ha ezek az emberek hallgató korukban, értékteremtő korukban, értékértékesítő korukban és majdan döntéshozó korukban is összetartoznak, akkor van a sic itur ad astra, azaz határ a csillagos ég – vélekedett a rektor.

Szilvássy Zoltán beszélt még a balatonfüredi gimnáziumi éveiről, a zenéléséről, a Loki-meccsre járásról, valamint azt is elárulta, hogy elindul-e az idei rektorválasztáson.

A teljes beszélgetés elolvasható a Debreceni Korzó februári számában, illetve a Dehir.hu weboldalon.

Sajtóiroda