Sárgulj velünk te is!

2017. február 02. - 10:41 Másfél évszázados hagyományok és innovatív képzés – ezeket egyszerre kínálja hallgatói számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

A debreceni agrárfelsőoktatás 150 éves jubileumát ünnepli jövőre, 1868-ban Magyarországon elsőként itt indult magyar nyelvű mezőgazdasági képzés. A Quacquarelli Symonds World University Rankings évek óta a világ kétszáz legjobb képzőhelye között tartja nyilván a kart, amely teljes körű oktatást kínál a felsőoktatási szakképzéstől az alapképzésen, a mesterképzésen és a szakirányú továbbképzésen át a doktorképzésig.

- Az új képzési követelményeknek megfelelően a kompetenciaalapú oktatásra helyezzük a hangsúlyt. Hallgatóink három szakon kapcsolódhatnak be duális képzésbe, 13 szerződött vállalatnál töltik gyakorlatukat már az első évfolyamtól, és folyamatos ösztöndíjat kapnak. Összességében csaknem 800 agrárágazati partnerrel állunk kapcsolatban, akik a gyakorlati lehetőségek mellett szakdolgozati témákat is ajánlanak diákjainknak – sorolja Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A korábbi öt alap- és nyolc mesterszak mellett 2017 szeptemberétől újraindul a debreceni agrárkaron az ötéves agrármérnök képzés, ami gazdasági ismeretekre és erős alapozó tárgyakra (biológia, kémia, élettan) építve garantálja, hogy az itt végzett szakemberek bármilyen vállalkozási környezetben innovatívan tudjanak a kihívásokra reagálni.

- A kar Böszörményi úti campusán az elmúlt években olyan európai színvonalú beruházások (halbiológiai laboratórium, élelmiszertechnológiai tanüzem) valósultak meg, melyek illeszkednek az egyetem fókuszterületeként meghatározott egészségipar, illetve az ország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiájához. Az új infrastruktúra szolgálja egyrészt a kutatásokat, másrészt a leendő élelmiszermérnökök gyakorlati oktatását. Ez egyébként a legnépszerűbb képzés a MÉK-en, amely angol nyelven is elérhető - teszi hozzá a dékán.


Az intézmény hűen őrzi csaknem másfél évszázados agráros hagyományait, az utolsó évesek minden tavasszal „sárgulnak” államvizsga előtt és korsóavatást tartanak. Mindeközben az évtizedekkel ezelőtt oklevelet szerzett hallgatók életútját is követi az alma mater, rendszeresen jubileumi diplomaosztón köszöntik a 60,70, 80 évvel ezelőtt végzett egykori diákokat. Ahogy a kar mottója is tartja: Az Agrár egy család, egy csapat!  

 

Sajtóiroda - TH