Nem kispályások

2017. január 09. - 13:28 Huszonnégy megyei első- és másodosztályú futballcsapat indította a 2017-es fociidényt a Debreceni Egyetemen a DEAC labdarúgó alakulata és a Magyar Labdarúgó Szövetség Hajdú-Bihar megyei Igazgatóságának első közös kispályás tornáján.

Remek mérkőzések, kiváló hangulat és néhány komoly meglepetés – ezt hozta a Nagypályás csapatok kispályás tornájának első, szombati játéknapja a Debreceni Egyetem Sporttudományi Központjában. Már verseny elején búcsúzott egy esélyesnek kikiáltott csapat, hiszen az A csoportban a nagypályás őszt második helyen záró, Nyíradony VVTK csupán a harmadik helyen végzett. Helyette a négyes élén a hibátlan produkcióval előrukkoló Báránd KSE, valamint a remekül küzdő, s végül 6 pontot gyűjtő Pocsaj KSE jutott a legjobb 12 közé, míg a negyedik helyen a Nagyrábé zárt.

A B csoport kvartettjéből is búcsúzott egy megyei első osztályú gárda, a Polgár VSE, ugyanis a magabiztos teljesítményt nyújtó, és 7 ponttal a csoport élén végző DASE mögött a hatpontos Józsa SE masírozott be a playoff-ba. Ebben a négyesben a szimpatikusan küzdő Tiszacsege II. zárta a mezőnyt. Valamivel simábban alakultak a dolgok a C csoportban, ahol két alakulat is 7 ponttal zárt. A Kaba - Hajdúsámson kettős közül végül a Kabai Meteorit SE győzött, a sámsoniak másodikként léptek tovább az Ebes és a Hajdúszovát előtt.

A D csoportból a DEAC és a Hosszúpályi I.-es gárda jutott a következő fordulóba. A házigazdák hibátlan mérleggel biztosították helyüket a rájátszásban, míg a pályiak a saját B csapatuk és a Tiszacsege I. elleni sikerüknek köszönhetően léptek tovább. Az E csoport küzdelmeinek a Kecskeméti János Sportcsarnok adott otthont, ahol a Derecske mindhárom meccsén diadalmaskodni tudott, mögötte a DEAC II. együttese surrant be a legjobbak közé a Hajdúhadház és a DSC kárára.

Vasárnap még két csapat, a Nagyhegyes és a Sárrétudvari biztosította be helyét a negyeddöntős mezőnyben az F csoportból. Majd a 12 továbbjutott együttest négy háromcsapatos csoportba sorsolták a szervezők, melyekből a legjobban teljesített gárdák vívhatták az elődöntőket, illetve a bronzmeccset és a döntőt.

Először a Báránd-Józsa-Kaba trió feszülhetett egymásnak a négy közé jutásért, melyből utóbbi együttes került ki győztesen magabiztos játékot bemutatva. A második triumvirátust a Pocsaj, a DASE és a Hajdúsámson csapatai alkották. A végsőkig kiélezett csaták a sámsoniaknak hoztak sikert. A DEAC I.-es , a DEAC II.-es gárdája és a Sárrétudvari is farkasszemet nézett egymással, végül a házigazdák egyes alakulata kvalifikálta magát a Final Four-ba. Az utolsó körben a Nagyhegyes focizta be magát a legjobbak közé, látványos játékkal legyőzve a Hosszúpályi I.-es, valamint a Derecske alakulat.

A kora délutáni órákban kezdődő DEAC – Hajdúsámson elődöntőn már csaknem teltház előtt mérkőzhettek a labdarúgók, végül 3:0-ra a vendégek diadalmaskodtak lehengerlően hatékony, már-már heroikus védekezésüknek, s precíz támadás befejezéseiknek köszönhetően. A másik ágon a Kaba – Nagyhegyes kettős varázsolt gólfiesztát a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjának tornacsarnokába, hiszen a 3:6-ra végződő összecsapáson átlagban közel két és fél percenként potyogtak a gólok, méghozzá nem is akármilyen minőségben.

A bronzmeccset a házigazda DEAC, valamint a Kaba együttesei vívták, mely az előző összecsapást is túlszárnyalva 11 gólt és a hazai győzelmet hozott. A döntőt a csoport másodikként továbblépő, majd szép sorban mindenkit kiejtő Hajdúsámson, valamint a vasárnap startoló, s egészen a döntőig masírozó Nagyhegyes vívta egymással. 24 perc öldöklő küzdelem végén 2:2 állt az eredményjelzőn, így a büntető párbajon dőlt el a mérkőzés. Az idegek csatáját a Hajdúsámsoni T.T.I.SZ.E. nyerte meg 4-3 arányban, így ez a csapat emelhette magasba a trófeát.

A torna különdíjasai:
Legjobb kapus: Bíró Tamás (Hajdúsámson)
Legjobb védőjátékos: Kubán Zoltán (Hajdúsámson)
Legtechnikásabb játékos: Illés Dávid (Nagyhegyes)
A torna legjobb játékosa: Bun Roland (Nagyhegyes)
A torna legtehetségesebb játékosa: Katona Tamás (DEAC)

DEAC/Sajtóiroda